06/06/12 19:08
(http://www.klassa.bg/)

НС отказа да отмени декларацията, осъждаща възродителния процес

Народното събрание отхвърли предложение на „Атака“ за отмяна на декларацията, признаваща възродителния процес за насилствена асимилация и форма на етническо прочистване. Тя бе приета по предложение на депутати от Синята коалиция, начело с Иван Костов, на 12 януари т.г.
Според Волен Сидеров този акт на Народното събрание е позорен, защото държавата признавала неща, които не е извършила. Лидерът на „Атака“ не приема написаното в декларацията - че тоталитарният режим е извършил форма на етническо прочистване със смяната на имената и прогонването на етнически турци от България през 80-те години на миналия век.
Това щяло да предизвика потърпевшите да поискат компенсации от държавата за милиони. „Кой ще ги плаща, Иван Костов ли? Той има тази възможност, но няма да даде нито лев“, каза още Сидеров от трибуната на парламента. Освен това България вече нямала да може да предявява претенции за 10 млрд. долара, които според него Турция ни дължи за прогонването на тракийските българи, съгласно Ангорския договор от 1925 г.
Депутатите от БСП подкрепиха „Атака“. Според Александър Радославов възродителният процес е „срамно петно“ от историята ни, но думите в приетата декларация преминавали допустимата граница на самоосъждане. Янаки Стоилов пък заяви, че в декларацията се съдържали „твърде спорни квалификации за родината“ и тя наистина трябвало да се отмени. За сметка на това следвало да се приеме друг текст от парламента, който да отразява „по-истинно“ събитията около възродителния процес.
От ДПС разбираемо реагираха като ужилени и припомниха заплахите и репресията на комунистическата власт в периода 1984 – 1989 г. Лютви Местан разказа случката в община Кирково от декември 1984 г., когато милицията стреля по мирно протестиращи, десетки от които са убити, а сред тях и 17-месечно момиченце.
Юнал Лютфи бе възмутен от депутатите от БСП, според които все пак и доброволно много турци сменили имената си или тръгнали за Турция. Спорът продължи повече от два часа, след което „за“ отмяната на декларацията гласуваха само 23-ма депутати, 56 се въздържаха, а 46 бяха против.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване