06/06/12 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Обама - социалист? Голям смях, но някои продължават да го твърдят

Асошиейтед прес

Барак Обама. Снимка: Белия дом

Когато кампанията за преизбирането на президента Барак Обама оповести новия си лозунг, някои консервативни критици побързаха да се нахвърлят.

“Напред” е дума, която отдавна се свързва с радикалната левица в Европа, настояха те. Според тях избирането й е потвърдило мнението им, че Обама в една или друга степен е социалист - твърдение, което се появи по-рано по време на кампанията през 2008 г. и оттогава продължава да присъства, като подхранва жизнена индустрия от стикери за коли и книги.

“Новият лозунг на Обама има отдавнашни връзки с марксизма и социализма”, гласеше заглавие в консервативния вестник “Вашингтон пост”. Руската имигрантка Светлана Кунин заяви в статия за вестник “Инвесторс бизнес дейли”, че Обама се стреми да доближи Америка до “пълна намеса на държавата в живота на хората”.

Това съвсем не е ново явление - използването на думата “социалист” като политически епитет в САЩ започва още във времето преди Гражданската война, когато вестникарският редактор Хорас Грийли, привърженик на премахването на робството, беше заклеймен като социалист от някои противници, подкрепящи робството.

През 20 век много елементи от предприетия от президента Франклин Рузвелт Нов курс - поредица от икономически програми в отговор на Голямата депресия - бяха осъдени като социалистически, включително държавната пенсионна система за възрастни хора “Соушъл секюрити”. Същото беше с държавната програма за здравно осигуряване на американци над 65-годишна възраст “Медикеър”, когато тя беше създадена през 60-те години на 20 век.

Но за много историци и политолози - а и за истинските социалисти - настоятелното твърдение, че Обама е социалист, е лишено от основание.

Той до голяма степен е смятан за прагматик в основното течение на Демократическата партия, който с голям успех набира средства от заможни капиталисти от Уолстрийт. Дори някои от най-изявените му критици признават, че неговото правителство не се стреми към една от класическите форми на социализма - държавен контрол върху средствата за производство в страната.

Политологът от щатския университет на Аризона Терънс Бол каза, че думата “социалист” се утвърждава като обида срещу Обама, защото думата “либерал” е изгубила ударната си стойност”.

“Омръзва ми Обама и демократите да бъдат наричани социалисти. Ако говориш с някой истински социалист, той много, много бързо отрича да има нещо общо с тях”, заяви Бол, който пише за идеологиите.

В днешно време истинските социалисти са сравнителна рядкост в САЩ - трима клонящи към социализма кандидат-президенти получиха общо около 21 000 гласа през 2008 г. А сегашните социалистически лидери не споделят възгледа на крайната десница, че Обама им е другар.

“Това е пълна безсмислица”, каза секретарят на Социалистическата партия на САЩ Грег Пейсън. Според него здравната реформа на Обама “е всичко друго, но не и социалистическа. Тя облагодетелства организациите със стопанска цел.”

Докато надпреварата за кандидат-президентската номинация на републиканците през 2012 г. още не беше решена, трима от водещите кандидати - Рик Пери, Нют Гингрич и Мишел Бакман - описваха Обама като социалист. Мит Ромни, който в крайна сметка победи, отказа да стигне толкова далеч.

“Не използвам думата “социалист” или поне не засега. Но наистина съм съгласен, че подходът на президента е тромаво държавен, силно държавен и не работи”, каза Ромни в интервю за Си Ен Ен миналата година.

В един от републиканските дебати Ромни заяви, че Обама “черпи политическото си вдъхновение от Европа, от социалдемократите в Европа”.

Радиоводещият Ръш Лимбо беше един от няколкото консерватори, които укориха Ромни за нежеланието му да нарече откровено Обама социалист.

“Знаете ли, все забравям, че не можем да наречем Обама социалист поради факта, че е чернокож. Това ми се беше изплъзнало от ума, защото като погледна Обама, не виждам чернокож. Виждам социалист. Виждам марксист”, каза Лимбо в едно свое шоу.

Консервативни автори пишат множество книги, в ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване