06/06/12 19:03
(http://www.klassa.bg/)

Само 4- и 5-звездните хотели ще могат да предлагат аll inclusive

Услугата аll inclusive да се предлага само в хотели с четири и пет звезди, обмисля ръководството на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на агенцията Йордан Войнов преди заседанието на Министерския съвет в сряда. Той уточни, че предложението е свързано с промяна в наредба на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. През лятото на миналата година бяха санкционирани над 300 хотела заради некачествени храни, предлагани аll inclusive. Тогава бяха открити продукти с изтекъл срок на годност, с неустановен произход или съхранявани при неправилен температурен режим.
Както и „Класа“ вече писа, Войнов не е съгласен със сегашното състояние – да се предлагат атрактивни оферти на ниски цени, зад които обаче стоят некачествени храни. Според бранша обаче забраната ще противоречи на свободния пазар. Никой не може да определи какъв продукт да продаваме, заяви председателят на УС на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова. Според нея аll inclusive е продукт, чиято цел е да намали цената на общия туристически пакет. Ако само лукс хотелите го предлагат, качеството на услугите им ще се изравни с тези на тризвездните, а клиентите няма да могат да открият на българския пазар висок клас услуги. Ще се превърнем в евтина дестинация и ще изгоним платежоспособните туристи, коментира Иванова.
Да се определя коя категория какво да предлага, е пълна глупост и дискриминация, категоричен е и председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Стефан Шарлопов. Той обясни, че по цял свят аll inclusive се предлага в по-евтините хотели, докато в луксозните работят за по-платежоспособни туристи на пакет нощувка и закуска. Шарлопов подчерта, че в неговите 4- и 5-звездни хотели никога няма да има пакет „всичко в цената“. И други представители от туристическия бранш заявиха, че нямат нищо против да се правят проверки за качеството на предлаганите храни, но в никакъв случай да не се определя в наредба кой да предлага аll inclusive.
Хотелите с три и по-малко звезди трябва да имат капацитет за изхранване на почиващите според легловата база. Ако тя например е 100 места, капацитетът на ресторанта трябва да бъде за 60 души, обясни Йордан Войнов. Инспектори на агенцията са открили „аномалии“, при които хотел с капацитет от 1000 легла има място за изхранване за 30 души, което е „абсолютно недопустимо“, категоричен бе директорът на агенцията по безопасност на храните. От края на месец май инспектори към Областните дирекции по безопасност на храните в Бургас, Варна и Добрич проверяват обекти от търговска мрежа, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти за обществено хранене, заведения в хотелски комплекси, както и обекти, предлагащи услугата аll inclusive.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване