06/06/12 19:01
(http://www.klassa.bg/)

Тестват системата за онлайн продажба на билети в БДЖ

В момента системата за онлайн продажба на билети в БДЖ е в тестов режим и трябва в скоро време да бъде пусната в експлоатация, каза Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, пред bTV в сряда. Той обясни, че реформата в холдинга продължава и оздравяването на компанията ще бъде факт в кратки срокове. Очаква се БДЖ да получи нови влакове през 2014 г. Това става, след като дружеството „Пътнически превози“ беше обявено за бенефициент по Оперативна програма „Транспорт“, от която ще се финансира новият подвижен състав. Планираме от януари 2014 г. да разполагаме с 600 млн. лв. за нови влакове, с които ще могат да се купят повече от 100 нови мотриси на стойността на мотрисите от „Сименс“, обясни още Московски, като допълни, че е много важна и модернизацията на инфраструктурата, за да могат да се използват пълноценно възможностите на тези мотриси. 400 души от персонала на железопътната компания в София са били преназначени в метрото, което е сериозен компенсаторен механизъм за намаляването на персонала в БДЖ.
Продължава и реформата в „Български пощи“, в която е предвидено тази година да бъдат съкратени 1000 служители. Московски обясни, че до края на годината няма да бъдат освободени повече хора. Данни за следващата година няма, защото анализите все още не са готови, обясни министъра.
Възможностите за развитието на тролейбусния транспорт в България също бяха представени на редовното заседание на правителството. Докладът е разработен по искане на министър-председателя Бойко Борисов. Част от мерките за развитие и заложени в него могат да бъдат финансирани от програма „Околна среда“ (ОПОС), заяви още транспортният министър. Министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев вече е в преговори с ЕК за отпускане средства по нея. Планира се този доклад да послужи като база за разработването на проекти за екологичен градски транспорт. Средства за подобни проекти в момента се отпускат по програма „Регионално развитие“. Анализът сочи, че в страната има около 480 тролейбуса, които изпълняват маршрути по над 100 линии в 14 града в страната. Всичките са в тежко, амортизирано състояние и имат нужда от обновяване. Постоянно се завишават изискванията за еконорми в градовете, цените на горивата са с тенденция към постоянно нарастване, така че електротранспортът във всичките си форми е реална алтернатива на конвенционалните горива, коментира Московски. И допълни, че ако основният критерий за наличието на електротранспорт е броят на жителите в града, то е възможно във всички областни градове да се изгради необходимата контактна мрежа и да се въведе тролейбусен транспорт.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване