06/07/12 19:46
(http://www.klassa.bg/)

В шести клас се минава и с двойка

Диплома за основно образование ще получава всеки, завършил седми, а не осми клас, както е в момента. Това прие в четвъртък Народното събрание с гласуване на първо четене на Закон за предучилищното и училищното образование. Той трябва да замени действащия Закон за народната просвета, който се счита за морално остарял.
Новият нормативен акт бе гласуван след близо 4-часова дискусия и след оспорване на текстовете от страна на ДПС и БСП. 81 депутати от ГЕРБ, Синята коалиция и независими бяха „за“, 13 – „против“, а двама от „Атака“ се въздържаха.
Обучението за придобиване на основно образование ще се осъществява от I до VII клас на два етапа - начален - от I до IV клас включително, и прогимназиален - от V до VII клас. Средното образование пък ще се получава от VIII до XII клас, като то също ще е разделено на два етапа - от VIII до Х клас и от ХI до ХII клас.
Датата 15 септември остава първи учебен ден. До четвърти клас обаче вече учениците ще минават свободно без опасност да повтарят годината за слаб успех. От V в VI клас ще може да се минава с двойка по един предмет, но ако ученикът има минимум четворки по всички останали дисциплини.
От 2016 г. на предучилищна подготовка задължително ще трябва да ходят децата, навършили 4 години. Задължително остава и училището до 16-годишна възраст. В първи клас отново ще започва да се ходи на 7 години, а по преценка на родителите може и на 6.
Настойници, които не осигуряват присъствието на децата си в детската градина или в училището, ще се наказват с глоба в размер от 50 до 150 лв., а при повторно нарушение - от
100 до 500 лв., предвижда законът.
Право на държавна субсидия от 2016 г. ще имат частните детски градини и училища при осъществяване на задължителното предучилищно и училищно образование. Когато градините и училищата получават пари от бюджета, могат да събират такси само за дейности извън финансираните от държавата.
Създава се и орган Национален инспекторат по образование, който ще извършва външното оценяване на обучението.
Според новите разпоредби вече всяка година преподавателите ще са длъжни да повишават квалификацията си.
Най-важното качество на този закон е, че превръща образованието в инструмент за всяко дете да управлява живота си, каза в парламента просветният министър Сергей Игнатов.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване