06/07/12 14:36
(http://www.klassa.bg/)

Втори сме по ръст на производство на електроенергия в ЕС

България е на челно място в ЕС по производство на електроенергия през 2011 г. с ръст от 7,5 на сто, съобщи Евростат, като се позова на данни от националната статистика. Преди нас е само Гърция с ръст от 12,2 на сто. Положителен е показателят още за Полша - плюс 3,1 на сто, Словакия - плюс 2,3 на сто, и Чехия - плюс 2 на сто.
Произведената у нас електроенергия през април 2012 г. в брутно количество е 3560 ГВтч, а в нетно измерение - 3231 ГВтч, сочи информация на НСИ от четвъртък. Според нея вносът на електроенергия у нас за април е бил около 100 ГВтч, а износът - около 800 ГВтч. НСИ отчита, че нетното вътрешно потребление на ток през април е било 2563 ГВтч. Делът на възобновяемите енергийни източници в брутното крайно потребление на електроенергия е в рамките на около 14 на сто годишно.
След значителното увеличение на производството на електроенергия през 2010 г. с 4,5 на сто обемът на произведената електроенергия в ЕС през 2011 г. е намалял с около 0,5 на сто в сравнение с предходната година, сочат последните данни на Евростат.
Производството на електроенергия от ядрени централи в ЕС остава стабилно и съставлява около 28 на сто от общото производство на ток. Най-голям дял в този показател отчитат страните с ядрени съоръжения: Франция - 78 на сто, Словакия - 55 на сто, Белгия - 54 на сто, Унгария - 43,5 на сто, Швеция и Словения - по 39 на сто. Германия, която взе решение да закрие ядрените си централи през следващите десет години, има ръст от скромните 17,7 на сто.
Производството на електроенергия от слънчеви централи (фотоволтаици) в ЕС се е увеличило с 58,9 на сто, сочат още данните на Евростат. Най-голям ръст от възобновяеми източници се отчита в Норвегия - близо 97 на сто, Австрия - 60 на сто, Литва - 50 на сто. България е в средата на класацията по този показател с около 12-14 на сто. На последно място по усвояване на възобновяеми източници в ЕС са Кипър, Унгария и Малта с почти нулеви показатели.
Според окончателната статистика на Евростат производството на електроенергия в ЕС през 2011 г. се разпределя както следва: 54 на сто от конвенционални източници, 28 на сто - от ядрени източници, 13 на сто - от водни източници, и 5 на сто - от възобновяеми източници.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване