06/07/12 22:21
(http://e-vestnik.bg/)

Легализирането на марихуаната може да реши съдбата Обама

Ройтерс

По време на президентския си мандат Барак Обама не беше точно приятел на потребителите на марихуана. Наистина, той си призна, че е пушил, когато е бил по-млад, но разочарова поддръжниците на лекия наркотик, когато се обяви против легализирането, регламентирането на продажбата и облагането му с данъци като алкохола.

А други се ядосаха заради спорадичните мерки от страна на министерството на правосъдието при неговата администрация срещу диспансерите за продажба на марихуана за медицински цели, позволена в 17 щата и окръг Колумбия.

Обама е изправен пред трудно препятствие в лицето на републиканеца Мит Ромни на изборите на 6 ноември, и сега по ирония на съдбата шансовете му да спечели ключовия щат Колорадо може да зависят от легализирането на марихуаната, подкрепяно от все повече американци.

Спорно е дали Обама ще спечели подкрепата на младите избиратели, за които се очаква да бъдат най-ентусиазираните поддръжници на инициатива за гласуване, имащо за цел да се легализира притежанието на до 30 гр. с развлекателна цел - и по този начин щатът да се сдобие с най-либералния закон в страната.

Инициативата е отражение на уникалната комбинация в Колорадо от безгрижен либерализъм и антирегулаторен консерватизъм, която спомогна там да се зароди Либертарианската партия.

Това е щат, в който според хора с различни политически убеждения законите срещу марихуаната са пример за ненужно вмешателство от страна на правителството там, където не му е работа.

Също така инициативата налива вода в мелницата на поддръжниците на легализирането на канабиса, които гледат на него като на начин да се намали пренаселеността на затворите, генериране на по-големи данъчни приходи, създаване на работни места и отслабване на мексиканските картели, печелещи от апетита на американците за незаконни наркотици.

Колорадо вече позволява употребата на марихуана за медицински цели като например за успокояване на силни болки, и някои общности приемат това с ентусиазъм. Широкото разпространение на диспансери за продажба на марихуана за медицински цели в Денвър ги превърна в едно от традиционните за столицата на Колорадо неща.

В окръг Денвър, в който живеят около 600 000 души, 1 от всеки 41 жители се е регистрирал като пациент за лечение с марихуана, което породи злобни коментари по адрес на “високия една миля град”. Денвър е почти на една миля над морското равнище. Броят на лицензираните места за продажба на съдържащи марихуана продукти с медицинска цел, е достигнал 400 според в. “Денвър пост”. Това означава, че в столицата на Колорадо има повече диспансери за марихуана, отколкото заведения от веригата “Старбъкс” в целия щат 375.

Подобен законопроект има и във Вашингтон - друг щат, който позволява употребата на марихуана за медицински цели. Ако тези инициативи успеят, двата щата ще попаднат под ударите на федералното законодателство, според което канабисът е незаконен наркотик.

Не е ясно какъв точно ще е отговорът на министерството на правосъдието на САЩ - без значение дали ще е при администрация на Обама или на Ромни - ако Колорадо, Вашингтон или други щати легализират марихуаната за развлекатени цели. И двамата политици са против узаконяването на наркотика.

Но при изравнените сили в тези избори, на които Колорадо може да се окаже повратна точка - и с оглед на резултатите от социологическите проучвания, които показват, че Обама води с 30 процентни пункта пред Ромни сред избирателите на 30-годишна възраст и по-младите - инициативата за марихуаната в този щат може да придобие голямо значение, ако вдъхнови младите избиратели да гласуват на 6 ноември.

“Това наистина е важен въпрос за младите хора, цветнокожите и лишените от избирателни права общности” - обществени групи, които обикновено са изостанали по отношение на регистрирането и участието във вота, каза 35-годишният Брайън Висенте, директор на организация, която се бори за по-малко рестриктивно законодателство срещу марихуаната.

“Демократите ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване