06/07/12 19:49
(http://www.klassa.bg/)

Намериха части от тела след взривовете край „Петолъчката“

Много малки части от тела са забелязали разследващите след взривовете при складовете на фирмата за боеприпаси „Берета трейдинг“. На този етап обаче не може да се каже дали става въпрос за човешки или животински тъкани. Това каза на „Петолъчката“ окръжният прокурор на Ямбол Георги Ханджиев.
Прокурорът обясни, че предстои да се направи ДНК-анализ на тъканите. „Като се има предвид кратерът, ако е имало хора вътре в този първи склад, най-вероятно ще са жертви", каза прокурор Ханджиев. Трима души са в неизвестност, а други девет пострадаха във вторник, след като складовете на предприятието „Берета трейдинг“ гръмнаха. Издирването на тримата работници продължи и в четвъртък.
Около 150 -160 къщи са засегнати след взривовете във фирмата за утилизация на боеприпаси „Берета трейдинг“, близо до пътния възел „Петолъчката“, съобщи Димитър Иванов, областен управител на Ямбол. Последният взрив е бил в 12.30 часа във вторник, след което е имало само контролирани взривове. Разследващите екипи могат да влязат в самия район на инцидента едва след като минат 24 часа след последната остатъчна детонация, каза Иванов за „Фокус“.
„Абсурдно е втори ден след взривовете край „Петолъчката“ да няма информация колко и какъв вид са били боеприпасите в складовете там“. Това каза в интервю за „Дарик“ бившият министър на отбраната Николай Цонев, по чието време станаха взривовете край Челопечене. Цонев обясни, че МВР осъществява контрола на дейността на фирмата, стопанисваща склада, и от там трябва да бъдат дадени подробностите.
Цонев предположи, че инцидентът край „Петолъчката“ се дължи на човешка или технологична грешка. „Повече се учудвам на това, че втори ден говорим, че не знаем къде са тримата изчезнали, дано са живи и здрави. Нали имаме списък кои са дошли на работа, в колко са си тръгнали. Не може тези хора да изчезнат във въздуха", каза бившият военен министър.
Лидерът на ДСБ Иван Костов пък поиска вътрешният министър Цветан Цветанов да бъде изслушан в Народното събрание за взривовете.
Костов каза, че според Закона за боеприпасите именно МВР, а не военното министерство отговаря за контрола на фирмите, които се занимават с унищожаването на боеприпаси.
"Цялата отговорност по дейностите с взривните вещества и боеприпасите се носи от полицейските органи", заяви Костов.
Във вторник в операцията по издирването на изчезналите бяха включени и робот, оборудван с камери, както и безпилотен самолет.
Малко след това стана ясно, че безпилотният самолет е паднал на земята заради силен вятър.
Това наложи издирване на падналата машина с бронирани автомобили, за да се вземе камерата, заснела района на инцидента.
Във вторник мненията на МВР и на Министерството на отбраната за това кой е виновен се разминаха. Според Аню Ангелов „при всички случаи отговорността е на собственика на фирмата“. На брифинг в МВР обаче бе съобщено, че от 1 януари до сега са извършени пет проверки на фирма „Берета трейдинг” и не са констатирани нарушения за тази фирма.
Министерството на отбраната няма противоречия с Министерството на вътрешните работи, тъй като задълженията по издаване на разрешителни и удостоверения за дейности по производство, утилизация, съхраняване и търговия с оръжия, боеприпаси и взривни вещества, както и контролът върху тези дейности са разписани ясно и детайлно в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, приет през септември 2010 г., както и в съответните подзаконови нормативни актове, съобщиха от МО в четвъртък.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване