06/07/12 15:53
(http://www.klassa.bg/)

Разработват универсална ваксина срещу алергии

Ако имате алергия, единственият начин да избегнете алергична реакция е да не допускате контакт с алергена. Съществуват лекарства, които облекчават симптомите на алергиите, но те не стигат до основата на проблема, предизвикан от реакцията на имунната система срещу алергена. Само в Европа хората с алергии са 87 милиона. Сега екип от финландски учени обаче е на път да създаде първата ваксина, която може да предотврати развиването на най-различни видове алергии, съобщава „Форбс“.
За да разберем как действа ваксината, първо трябва да знаем какво представляват алергиите. При хората с алергии имунната система реагира с имуноглобулин Е (IgE), когато идентифицира даден алерген. Молекулата IgE задейства процес, който кара белите кръвни телца да освобождават вещества като хистамин. Това на свой ред води до реакция със симптоми като при хрема. Учените от Университета на Източна Финландия изследвали молекулите IgE и намерили уникални структури в алергените, които се свързват с тези молекули. Според тях тези структури могат да бъдат генетично модифицирани така, че да изгубят способността си се свързват с IgE. След това модифицираните алергени могат да се използват като ваксина, която да помага на пациентите да развият естествен имунитет срещу тях. Учените обещават тяхната ваксина да се появи на пазара до няколко години.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване