06/07/12 19:32
(http://www.klassa.bg/)

Тревожно високо ниво на тютюнопушене сред учениците отчете здравният министър

Все още равнището на тютюнопушене сред учениците е тревожно високо. Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова при връчване на наградите на победителите в Националния ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн” в четвъртък. България е на четвърто място по този показател сред 36 европейски държави. 66 % от българските ученици са пушили поне една цигара през живота си, а 38.9 % са пушили по една цигара през последния месец. Според Атанасова тази нелицеприятна статистика прави още по-значими инициативите, свързани с борбата с тютюнопушенето. Вече не е модерно да се пуши, модерно е разбирането на хората от 21-ви век, че трябва да се живее здравословно, подчерта тя.
Националният ученически конкурс се провежда за четвърта поредна година. Негови организатори са министерствата на здравеопазването, образованието, културата и физическото възпитание и спорта. В неговото последно издание със 75 свои проекта участваха над 3000 ученици от 1-ви до 12-и клас. Журито отчете, че 35 от проектите са приключени успешно, със 100% ученици-непушачи. Благодарение на дейностите по отделните инициативи 156 съученици, учители, родители, близки и приятели на участниците са преосмислили своите навици и са се отказали от цигарите.
От началото на Националния ученически конкурс през 2008 г. до сега над 13 200 ученици изпълняват проекти за среда без тютюнев дим.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване