06/09/12 05:42
(http://radiomilena.com/)

Съдът даде картбланш за национализацията на царските имоти

7a84fc048d8853edee566589b08b9b25 300x182 Съдът даде картбланш за национализацията на царските имотиВърховният касационен съд отвори пътя към национализация на т.нар. царски имоти. Вчера той окончателно отхвърли претенциите на бившия премиер и монарх Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок към двореца „Кричим“ и ниви от 371.5 дка. По този начин върховните съдии потвърдиха решенията на колегите си от окръжния и апелативния съд в Пловдив, които последователно също отказаха да признаят собствеността му върху този имот. На практика така се поставя под съмнение цялата реституция на царски имоти. Сакскобургготски получи имоти за стотици милиони евро само въз основа на едно решение на Конституционния съд, без да има специални закони, каквато е обичайната практика при възстановяването на собственост, пише „Сега“.

 

С вчерашното решение на ВКС Сакскобургготски се прощава с двореца „Кричим“, който е с 2384 кв. м застроена площ. В тази площ освен самият дворец се включват жилище за свитата, жилище за персонала, както и Австрийска къща, къща на управителя, конюшня с баня, кухня, къща на Келерер, оранжерия със стъклен покрив, помпа за вода, бензинова помпа, бункер и бетонна ограда. Адвокатите на Сакскобургготски твърдяха, че имотите от Интендантството на царя са техни по право и са одържавени неправомерно. Те се позоваваха на решение на Конституционния съд от 1998 г., с което Законът за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници от 1947 г. е признат за противоконституционен.

Всички магистрати по делото – окръжните, апелативните и върховните, обаче приеха, че с това решение на КС само се декларира несъответствието на закона с конституцията. Освен това правните последици от противоконституционния закон трябва да се уредят със закон, смятат магистратите. Затова и решение на КС не може да възстановява права на Симеон и Мария-Луиза.

Според съдиите Интендантството е държавно учреждение, което разполага със средства от бюджета, отпускани с решение на парламента. То има права да придобива имущество, с което да бъде осигурена монархическата институция. Интендантството всъщност е посочено в нотариалния акт на имота като титуляр за правото на собственост. Затова за магистратите дворецът „Кричим“ не е имот, придобит от царя в качеството му на частно лице, а е на държавата. Издръжката, предоставяна от държавата на царя и членовете на династията, е била с цел да се осигури и гарантира представителност и достойнство на публичната монархическа институция. Няма възможност монархическата институция да се дарява или дотира с държавни имоти.

До това дело се стигна, след като вече бившият областен управител Тодор Петков отказа да възстанови на Сакскобургготски и сестра му собствеността върху „Кричим“ по реда, по който двамата получиха права върху резиденциите „Царска Бистрица“ и „Ситняково“, дворците „Врана“ и „Саръгьол“, къщите в град Баня и столичния кв. „Изгрев“ и 12 000 дка гори в Самоковско. Пловдивският административен съд потвърди, че отказът на областния управител е законен.

Сакскобургготски получи дворците „Царска Бистрица“, „Ситняково“ и „Саръгьол“ с решение на правителството на НДСВ, а областният управител Олимпи Кътев, който по-късно стана депутат от НДСВ, ги деактува. Дворецът „Врана“ пък му бе върнат от тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски. През цялото време Сакскобургготски твърдеше, че всъщност той самият нищо не е искал.

Междувременно бившият монарх успя да продаде един имот в столичния квартал „Изгрев“ за няколко милиона евро, както и 1400 дка от върнатите му гори. Затова и парламентът наложи мораториум и забрана на царското семейство да се разпорежда с върнатото му имущество, докато нещата не се решат окончателно. От ГЕРБ първоначално обещаваха да решат нещата със специален закон, но до този момент това не е факт. Вече бившият строителен министър и настоящ президент Росен Плевнелиев заяви, че държавата трябва да си поиска по съдебен ред и останалите имоти като дворците „Врана“, „Царска Бистрица“ и „Ситняково“, „Саръгьол“ и къща в село Слатина. По едно време той се оплака, че нямало пари, за да плати държавната такса, но после обяви, че дела все пак ще бъдат заведени. И земеделското министерство обеща да води дело поне за надвзети гори от бившия цар. До момента не е ясно какво става с всички тези дела, но не е известно по тях да има решения./КРОСС/

 Съдът даде картбланш за национализацията на царските имоти

bookmark Съдът даде картбланш за национализацията на царските имотиsvejo Съдът даде картбланш за национализацията на царските имотиgoogle Съдът даде картбланш за национализацията на царските имотиdelicious Съдът даде картбланш за национализацията на царските имотиstumbleupon Съдът даде картбланш за национализацията на царските имотиfacebook Съдът даде картбланш за национализацията на царските имотиСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване