06/10/12 15:01
(http://www.klassa.bg/)

Банките по света изтриха една трета от пазарната си капитализация

2011-2012 г. е период, който повечето директори на банки ще искат да забравят, информира The Boston Consulting Group (BCG). Въпреки това годината ще остане със сигурност незабравима заради обхвата и мащаба на разместването в стойността на финансовите институции и концентрирането от развития свят към развиващите се страни. Необходимо е да се отбележи и начинът, по който се измества центърът на пазарна капитализация. Всички тези сътресения клатят допълнително най-добрите банки в глобален мащаб. Финансовите институции по света и особено в Европа се представиха слабо. Това се случи в период, когато много експерти очакваха икономиката да започне своето възстановяване. Загубата на стойност от страна на финансовите институции на Стария континент спомогна за понижаването на капитализацията в целия сектор с около 20 на сто през 2011 г. Тенденцията се оказа тревожен обрат на възстановяването на бранша след световната финансова криза. С изключение на Канада и Австралия, банковата система на развитите нации пострада сериозно. Големите неуспехи се отразиха на общата възвръщаемост за акционерите, която беше разочароваща, а това рефлектира и върху печалбите.
Цялостната картина изобразява значително изместване на банковата стойност от Запад към Изток. Този тренд започна още през 2008 г., сочат наблюденията на BCG. От 2007 г. до 2011 г. таванът на банковата система в Западна Европа пропадна с 58%. Институциите в Централна и Източна Европа изгубиха по-малко – около 47 на сто. Като сравнение, секторът средно за целия свят заличи около една трета от общата си пазарна капитализация за този период. Институциите в Северна Америка успяха да се наложат малко по-добре, изтривайки само една четвърт.
Нарастващото значение на нововъзникващите пазари се вижда ясно, коментира Рану Даял, старши партньор и съавтор в изследването на BCG. Банките в Азиатско-Тихоокеанския регион са спечелили почти 36% от световния пазар, е изчислил експертът. Историята не е свързана единствено с този регион. Финансовият пазар в Латинска Америка също се е развил с 14 на сто за този период от 4 години. Това дори е единственият район, където кредитните институции са показали печалби и по отношение на абсолютната пазарна капитализация.
Банките на развиващите се пазари се справят по-добре заради 2 основни причини. Първата е наличието на огромен брой физически лица и бизнес клиенти, които ползват услугите им. Втората е увеличаващият се дял на средната класа и по-богатите хора, които също развиват финансовата система.
Не случайно класацията на най-добрите трезори по света се е преподредила. Докато Топ 10 все още е доминиран от Китай и Северна Америка (по 4 банки), еврозоната се смъква надолу в Топ 30. До 2011 г. присъстващите институции на страните, ползващи евро, там са били едва 2. Още 3 дружества на Стария континент са били представени в ранглистата - 2 британски и една швейцарска.
Интересен факт е, че обособените пазари могат да бъдат и достатъчно рентабилни. Банките от Канада и Австралия са се откроили с представянето си сред най-добрите, коментира Ларс-Уве Лутер, партньор и съавтор на доклада на BCG. Той посочи още, че през 2011 г. в Топ 30 са попаднали 7 трезора от тези страни, докато през 2007 г. те са били само 2.
Въпреки лъча надежда, цялостното изследване сочи, че ситуацията е мрачна. Общата възвръщаемост за инвеститорите в сектора се е понижила през 2011 г. с почти 20 на сто. Като сравнение – Индонезия е отбелязала ръст от 20% годишно за периода от 2007 г. до 2011 г. Мексико е с по-скромно повишение от 10 на сто, а в Индия покачването е било от над 6%. За 2011 г. резултатите на Италия, Франция и Великобритания са били сред едни от най-слабите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване