06/10/12 14:41
(http://www.klassa.bg/)

Испания ще получи до 100 млрд. евро помощ за банковата система

Испания ще получи кредити в размер на 100 млрд. евро за подкрепа на банковия си сектор. За това са се споразумели финансовите министри на страните от еврозоната в събота след конферентен разговор, продължил повече от два часа и половина, съобщиха световните агенции. "Заемът трябва да покрие прогнозните нужди на банковата система, както и да предостави значителен буфер на сигурност”, се казва в съобщение на Еврогрупата.
Според Би Би Си Испания е поискала помощта, без обаче все още да е ясен точният размер на необходимата й сума. Такъв можело да се даде след приключването на оценките на две независими консултантски организации, което се очаква да стане до 21 юни.
Според испанския финансов министър Луис да Гиндос средствата имат за цел да подкрепят финансовата система, не икономиката като цяло. „Не става въпрос за спасителна помощ”, категоричен бе той.
Така реално страната вече е четвъртата държава, която получава спасителна помощ от Европейския съюз. Такава вече бе отпусната на Ирландия, Португалия и Гърция. Спасителните средства за страната обаче ще бъдат отпуснати на Испанската централна банка. За разлика от другите случаи, те са само за банковата система и затова четвъртата по големина икономика в еврозоната ще избегне строгите условия и контрола върху държавния бюджет, от които се опасяваше.
МВФ и САЩ подкрепиха решението на страните от еврозоната да окажат финансова помощ на Испания. Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард заяви, че спасителният план ще подчертае, че „финансовите нужди на банковата система в страната са напълно покрити”. По думите й МВФ има готовност при покана да подкрепи въвеждането и мониторинга на помощта.
Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър определи решението като „важно за испанската икономика и като реална стъпка по пътя към финансов съюз, така необходим за възстановяването на еврозоната”.
На свой ред президентът на ЕК Жозе Мануел Барозу подчерта, че чрез банково преструктуриране и реформи Испания постепенно ще си върне доверието на инвеститорите и ще създаде необходимите условия за устойчив растеж и създаване на работни места. Волфганг Шойбле, финансист №1 в Германия, обясни, че Мадрид иска подкрепата на Европа, а тя има инструменти, с които да окаже помощ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване