06/10/12 13:37
(http://www.klassa.bg/)

Мерилин Монро излезе и на оперната сцена

През далечната 1977-а Жаклин Кенеди се появи като персонаж на оперната сцена – това се случи в оперния театър в Хюстън, където бе представена операта  Jackie O на американския композитор Майкъл Дохърти.   През 2011 г. палавата зайка на Playboy Ан Никол Смит пък се настани на сцената на лондонската Кралска опера „Ковънт Гардън“ благодарение на британския композитор Марк Антъни Търнейдж.
Доживяхме и Мерилин Монро да влезе в операта като лирически персонаж. Това се случи на 9 юни на оперната сцена в Амстердам, където бе поставено новото заглавие  Waiting for Miss Monroe на холандския композитор Робин де Рааф и либретистката Жанин Брот. Същата героиня – легендарната Мерилин Монро, ще се появи и на сцената на операта в Сан Франциско на 15 септември 2013-а. Композитор на творбата, която ще бъде поставена отвъд Океана, е Тобиас Пикър от Ню Йорк.
Да се върнем към Waiting for Miss Monroe, за която вече се говори в оперните среди на Стария континент. Нещо повече - подобно на операта за Ан Никол, и сценичният вариант на Waiting for Miss Monroe събуди огромен интерес и извън оперните среди, които, както знаем, са доста консервативни.  Нидерландската опера и Фестивалът на Холандия – двата копродуцента на заглавието, се възползваха от наближаващия юбилей – на 5 август се навършват 50 години от смъртта на Мерилин, за да припомнят по необичаен начин живота й.   Либретото е на английски, за да бъде разбираемо от световната публика, а певческият състав е интернационален. В главната роля е американската певица Лаура  Айкин.
Композиторът Робин ван Рааф, роден през 1968 г., обяснява, че идеята на превърне Мерилин в оперен персонаж дошла от книгата на Матю Смит „Жертвата. Тайните записи на Мерилин Монро”, която излезе през 2004 г. Мислил и премислил, че може да възкреси паметта за Мерилин на оперната сцена, авторът потърсил сътрудничеството на опитния драматург Жанин Брод, дамата, която написала либретото. Самият композитор е минал обучение при легендата Пиер Булез, което му дава увереността, че операта ще се възприема като сериозно произведение, писано от професионалист..
Waiting for Miss Monroe е в три действия. Сюжетът не е точно копие на живота на Мерилин, а опит за портрет на сложната й душевност. В първото действие виждаме работния ден на звездата, когато е преживяла разочарование. Във второто действие, озаглавено „Рожденият ден”, се появяват неколцина от мъжете на Мерилин, между които и Кларк Гейбъл, и президентът Кенеди, на чийто рожден ден тя пее знаменитото парче „Честит рожден ден, господин президент“. В последното действие, наречено „Смъртта”, тя се превръща в самотната Норма Джийн (рожденото име на Мерилин), потънала в отчаяние и покруса.
Чаровната певица Лаура Айкин признава, че никога не си е представяла, че ще се превъплъщава в ролята на култовата блондинка. „Не я имитирам, защото би било смешно. Опитвам се да вникна в характера й”, казва певицата.  Композиторът нарочно акцентира върху монологичните пасажи, където Лаура се разгръща пълноценно, опирайки се на интересна оркестрация с акценти на виолончело и виола.
Само шест са представленията на  Waiting for Miss Monroe, те ще продължат до 16 юни в театър  Stadsschouwburg Amterdam. Партньори на сопраното Лаура Айкин са тенорите Том Рандъл и Джон Тесие и контраалтът Хелена Раскер. Режисьор на постановката е холандката Лоте де Беер.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване