06/10/12 15:00
(http://www.klassa.bg/)

Оланд ускорява изтеглянето от Афганистан след убийството на четирима френски войници

Френският президент Франсоа Оланд потвърди намерението си да ускори процеса на изтегляне на френските войски от Афганистан. Началото на операцията ще започне през юли и ще завърши в края на 2012 г., обяви президентът в град Тюл преди церемония в памет на жертвите от фашизма. Дотогава трябва да се направи всичко възможно, за да се гарантира сигурността на френските войници, каза Оланд, след като по-рано в събота четирима души от контингента на Франция загинаха, а други 5-има бяха ранени след самоубийствени атаки на терористи в Източен Афганистан. Така от началото на операцията на НАТО в страната през 2001 г. френските жертви стават 87, отбелязва Би Би Си.
До края на 2011 г. се очаква да бъдат изтеглени войниците, участващи непосредствено в бойни операции, а след това онези, които охраняват френски обекти и осигуряват логистиката. В страната ще остане малка група военни специалисти, които ще участват в обучението на афганистанските полицаи.
Според експерти цялата операция по изтеглянето на войниците и оръжията ще струва около 120 млн. евро. Предшественикът на Оланд Никола Саркози планираше Франция да напусне Афганистан до края на 2013-а, една година преди да приключи цялата операция на НАТО.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване