06/10/12 14:58
(http://www.klassa.bg/)

Седми реактор в АЕЦ "Козлодуй" ще е с 2 млрд. евро по-евтин от двата в Белене, твърди шефът на централата

В АЕЦ "Козлодуй" ще построим 1 реактор, но на цената на два в Белене. Според думите на Валентин Николов, който оглавява АЕЦ "Козлодуй", в момента за 7-и реактор в централата ще платим 8 млрд. евро - около 2 млрд. евро по-евтино, отколкото ще излязат и двата блока в АЕЦ "Белене" според разчетите на британския консултант HSBC. Като се вземат предвид и сметките на "Риск инженеринг" , според които британската банка се е объркала и всъщност двата блока в Белене плюс инфраструктурата ще ни излязат с около 1,9 млрд. евро по-евтино от предвидените в доклада на HSBC 10, 350 млрд. евро. Излиза, че ставаме родоначалници на нова промоция - едно на цената на две-две и половина. Не бива да пропускаме факта, че когато настояхме руснаците да обявят фиксирана цена за втората ни атомна централа с два хилядамегаватови реактора за следващите 10 години, те я заковаха на 6,3 млрд. евро.
Ние обаче сме на път да направим изключително рентабилна сделка за 1 реактор при цена от 8 млрд. евро и това не ни се вижда скъпо.
Според шефа на руската атомна корпорация "Росатом" Сергей Кириенко клиентът винаги има право.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване