06/10/12 14:54
(http://www.klassa.bg/)

„Хюмън райтс уоч“ зове към бойкот на руски оръжейни фирми

Международната правозащитна организация „Хюмън райтс уоч“ поиска от френските власти да не допуснат руската компания „Рособоронекспорт“ да участва в оръжейното изложение Eurosatory 2012, което се провежда в Париж от 11 до 15 юни. „Франция не може да призовава
за прекратяване на насилието в Сирия и да налага ембарго върху военните доставки за режима на Асад, а в същото време да разрешава на главния доставчик на оръжие за Дамаск да дойде в Париж и да сключва нови оръжейни сделки. Това заяви директорът на френската секция на правозащитната организация Жана-Мари Фардо, цитирана от Интерфакс.
В изявление на „Хюмън райтс уоч“ се казва, че доставките на оръжие за Сирия в момент, когато в страната се вършат престъпления към човечеството, могат да се тълкуват като услуга в полза на тези престъпления. Според правозащитниците всеки доставчик на оръжие може да носи наказателна отговорност като съучастник на престъпление.
В събота външният министър на Русия Сергей Лавров каза пред журналисти в Москва, че Русия изпълнява договори, които „отдавна са били сключени и платени“, за доставка в Сирия на части за противоракетна отбрана. Те е възможно да бъдат използвани само ако Сирия бъде нападната отвън, подчерта Лавров. Той добави, че и при най-голяма фантазия оръжията, които доставя Русия на Сирия, не могат да се използват против мирни демонстранти.
На пресконференцията Лавров съобщи, че автобус с руски специалисти е бил обстрелван в събота западно от Дамаск и това не било единичен случай. Външният министър обаче отказа да даде повече подробности.
В неделя бе съобщено, че сирийската опозиция има нов лидер и това е кюрдският активист Абделбасет Сида, предаде АФП. Той е бил избран за председател на Сирийския национален съвет на среща на опозицията в Истанбул. 56-годишният Сида е живял много години в Швеция.
Съветът бе създаден през август миналата година. В него влизат няколкостотин сирийски политици, живеещи в изгнание, като към тях се присъединиха и избягалите от Сирия след началото на бунтовете. Според Сида режимът на Асад е към края на дните си и е загубил контрола над много градове. В събота, 9 юни, са били убити над 80 цивилни граждани, съобщи сирийската обсерватория за правата на човека.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване