06/11/12 16:28
(http://www.klassa.bg/)

Математикът Стефан Додунеков оглави БАН

Математикът академик Стефан Додунеков е новият председател на Българската академия на науките. Той бе избран на Общо събрание на БАН с тайно гласуване с 68 гласа „за“ от общо 104. Акад. Додунеков досега бе директор на Института по математика и информатика. Той е председател и на УС на Съюза на математиците в България. Автор е на 124 научни труда, три книги, 12 учебника и учебни пособия. Стефан Додунеков поема поста от акад. Никола Съботинов, който ръководеше БАН през последните четири години.
Междувременно стана ясно, че брутната месечна заплата в академията е едва 559 лева. Това пише в годишния доклад за дейността на научното заведение през 2011 г., внесен в деловодството на Народното събрание. Документът предстои да бъде гласуван на заседание на парламента.
Всъщност, възнагражденията на учените по план е трябвало да бъдат малко по-големи – средно по 628 лв. на калпак. Ръководството на БАН обаче се принудило да предприеме „непопулярни мерки като ползване на неплатени отпуски, намалено работно време и др.“, за да се вмести в утвърдената държавна субсидия, която през последните две години бе драстично орязана – от 85 млн. лв. (2008 г., 2009 г.) на 60 млн. лв. (2010 г., 2011 г.). Затова и ниските по принцип заплати в БАН станали още по-мизерни.
Само стипендиите на докторантите и пожизнените възнаграждения за академиците и член-кореспондентите през годината са плащани в пълен размер, става ясно още от доклада.
Любопитното е, че гореспоменатите академици и член-кореспонденти през 2011 г. са дарили впечатляващата сума от 270 хил. лв. за подпомагане на младите учени в БАН, които имат шокиращо ниски доходи – едва по около 350-400 лв. месечно. Доайените в науката в края на 2010 г. създадоха специален фонд, който те условно нарекоха „фонд за спасяване на младите учени“, в който отделят по 25% от пожизнените си възнаграждения, които на месец са 2000 лв. за академиците и 650 лв. за член-кореспондентите.
В интервю пред „Дарик“ преди десетина дни вече бившият председател на БАН акад. Никола Съботинов каза, че е бил изненадан как в академията бързо са се запълнили с млади хора освободените над 150 места след принудителното пенсиониране на учени на възраст над 65 г.
От годишния отчет за 2011 г. става ясно, че средната възраст на учените там е 48,9 г. Тези на възраст до 40 г. пък съставляват 36% от академичния състав. Общият брой на работещите в академията през 2011 г. е 6500 души.
10 051 са научните публикации и са „забелязани“ 23 812 цитати от тях, се казва още в годишния доклад на БАН. В него са изброени и постижения и открития на отделните институти. Така например Институтът за биоразнообразие се отчита с откриване на неизвестни по-рано растения, гъби и животни. Кои са те обаче, от документа не става ясно.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване