06/11/12 15:29
(http://www.klassa.bg/)

Министерството на културата е осигурило 12,1 милиона лева за българското кино

За 2012 г. Министерството на културата осигури 12,1 милиона лева за създаване на нови български филми, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Тази сума е най-голямата, откакто е приет Законът за филмовата индустрия досега.
През 2003 г. са дадени 3,9 милиона лева, през 2004 г. – 3,7 млн. лева, през 2005 г. – 5,5 милиона лева, през 2006 г. - 5,5 милиона лева, през 2007 г. - 6,6 милиона лева, през 2008 г. – 10,9 милиона лева, през 2009 г. – 11,8 милиона лева, през 2010 г. - 9 милиона лева, през 2011 г. – 10,1 милиона лева, през 2012 г. – 12,1 милиона лева.
Както се вижда, сума в размер на 12,1 милиона лева българското кино никога досега не е получавало. И това става в година на икономическа криза. Възходът на новото българско кино е гордост за българската култура, затова усилията на Министерството на културата за осигуряване на достатъчно средства за нови български филми продължават и ще продължат и при обсъждането на предложенията за бюджета за 2013 година.
В момента се одобрява проектът за цялостен ремонт на филмотечното кино „Одеон” в София. Министър Вежди Рашидов осигури 1,5 милиона лева от бюджета на министерството за капиталови разходи за пълното обновяване на емблематичния киносалон, който ще стане истински представителен дом на българското и европейското кино и на родните кинотворци.
Междувременно Асоциацията на кинорежисьорите изпрати отворено писмо-декларация до министъра на културата Вежди Рашидов, в което се казва: „На Общо събрание на асоциацията беше разгледана ситуацията в българското кино след проведената сесия за нови игрални проекти на 28.05.2011 г. Българската асоциация на кинорежисьорите призовава филмовата общност и организациите, управляващи филмовия процес – Министерството на културата, ИА Национален филмов център и Националния съвет за кино при разрешаването на възникналия проблем да се придържат към спазване на Закона за филмовата индустрия и Устройствения правилник на ИА НФЦ. Българската асоциация на кинорежисьорите настоява за спешни промени в Устройствения правилник на НФЦ, за да се преодолеят капаните, които са заложени в него още от самото му създаване.“ Българската асоциация на кинорежисьорите призовава министъра на културата да инициира извънредно целево финансиране, извън планираната субсидия, на възможно най-голям брой филми от последната сесия. Високите оценки, които са получили филмовите проекти, са показател за неизползвания потенциал на българските творци от областта на киното.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване