06/11/12 16:34
(http://www.klassa.bg/)

Успешно тестваха изкуствен панкреас

Изкуствен панкреас за пациенти с диабет I тип беше тестван успешно, съобщи АНСА.
Системата представлява имплантирано устройство, следящо нивото на кръвната захар, свързано с малка инсулинова помпа, която пациентът трябва да носи със себе си. Сигналите от устройството указват количеството инсулин, което помпата трябва да достави в кръвта на пациента. Изследване върху 13 души с диабет I тип показва, че устройството работи отлично. Повишаването и понижаването на кръвната захар се отчита автоматично, а специален софтуер в устройството предвижда промените в кръвната захар.
“Изкуственият панкреас, който не само отчита, но и предвижда повишаването и понижаването на кръвната захар и автоматично регулира доставката на инсулин, е огромно предимство за хората с диабет I тип. Такава система може да им помогне да се справят по-лесно със заболяването“, обясни д-р Аарон Ковалски от Младежката фондация за изследване на диабета, разработила системата в партньорство с американската компания Animas Corporation.
Диабет I тип е заболяване, при което имунната система атакува здрави бета клетки в панкреаса. Впоследствие организмът губи способността да произвежда хормона инсулин, който разгражда въглехидратите, приемани с храната. Хората с това заболяване трябва да си инжектират инсулин или да го приемат с помощта на помпа, която вкарва хормона през малък катетър. Проблемът при тези методи за доставяне на инсулин в кръвта е, че пациентите сами трябва да изчисляват какво количество им е необходимо в зависимост от това, какво ядат и колко се движат. Приемът на твърде много или недостатъчно инсулин може да доведе до сериозни проблеми и дори до фатален край. Изкуственият панкреас елиминира този недостатък, като използва сложни алгоритми, за да изчисли точно какво количество инсулин е необходимо във всеки момент.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване