06/12/12 14:53
(http://www.klassa.bg/)

Global Destination Cities Index: Лондон остава най-привлекателен за туристите

Лондон се превърна в най-привлекателния град в света сега и продължава да играе централна роля, нареждайки се като топдестинация за посетители във втория годишен доклад Global Destination Cities Index на MasterCard Worldwide. За втора поредна година се очаква британската столица да привлече най-много пари, похарчени от международни посетители, нареждайки се пред Ню Йорк, Банкок, Париж и Сингапур, пише още в доклада.
По отношение на броя международни посетители Рио де Жанейро (с ръст от 28,6%), Токио (с ръст от 21,5%), Абу Даби (с ръст от 17,9%), Тунис (с ръст от 17,7%), Истанбул (с ръст от 14,7%) и Торонто (с ръст от 7,6%) се очаква да са с най-големите увеличения за съответните региони, а Азиатско-Тихоокеанският регион (с ръст от 9,5%) е с тенденция да показва най-голям ръст през 2012 г. в сравнение с всички останали региони на света.
Според индекса въпреки предизвикателната икономическа обстановка общият брой международни посетители се предвижда да нарасне със стабилните 5,7%, разходите с 10,6% повече съответно в топ 20-те града, класирани в доклада, в сравнение с показателите от 2011 година. Привлечени от знакови музеи на града, от ресторанти и шоутата на Уест Енд от световна класа, както и от лесния начин за правене на бизнес, посетителите на Лондон се очаква да изхарчат повече от средната сума пари на човек в сравнение с посетителите на всички други градове, цитирани в доклада на MasterCard.
Като глобално свързващо звено, Лондон също е на път да се превърне в "столица на безкешовите разплащания" в не толкова далечното бъдеще. MasterCard предвижда, че електронните транзакции могат да задминат разплащанията с пари в брой за потребителски плащания в Обединеното кралство до 2025 г.
Ан Кеърнс, президент „Международни пазари", MasterCard Worldwide, коментира: "Този индекс обрисува картина на все по-взаимосвързан свят, където електронните транзакции играят ключова роля в насърчаването на световната търговия. Когато погледнем към начина, по който харчат международните пътници, виждаме, че разплащанията с пари в брой не задоволяват нарастващото търсене на безопасни, опростени и интелигентни плащания.''
За челното място на Лондон кметът на Лондон Борис Джонсън заявява: "Както нашите фантастични чествания на диамантения юбилей показаха, Лондон знае как да организира парти и докато се подготвяме да бъдем домакин на най-великите игри, които светът е виждал някога, не е изненадващо, че нашата столица е топизбор на туристите. Наред с огромна редица събития, фестивали и дейности, планирани за едно уникално лято, Лондон се гордее със своите музеи, ресторанти и изживявания при пазаруване от световна класа, които осигуряват това да сме непобедими."
Д-р Юва Хедриг-Уонг, глобален икономически съветник на MasterCard Worldwide и автор на доклада, обобщава: "Въпреки предизвикателната глобална икономическа обстановка тазгодишният доклад прогнозира, че има горещи точки на силен растеж по целия свят по отношение както на броя на международните посетители, така и на изхарчените от тях пари. С ново поколение международни пътници от развиващите се пазари, които се стичат към най-добрите дестинации в света, глобалните градове продължават да представляват важен двигател на растежа.
Тази година виждаме също и истинско разграничение между финансовите пазари и пазарите на потребителски стоки. Съвременните финансови пазари са наистина свързани помежду си, така че кризата в един регион бързо оказва влияние върху останалата част от света. Градовете, които са фокусирани върху потребителите, растат и спадат въз основа на местни условия, като заетостта и доходите, като условията много варират в различните градове независимо от глобалната икономическа среда."
Отбелязвайки уникалните преживявания, които градовете имат да предложат както за местните жители, така и за посетителите, MasterCard продължава да разширява своята платформа на безценни градове с Пекин и Сидни, които наскоро се присъединиха към Лондон, Ню Йорк и Торонто. Като част от тази програма, картодържателите на MasterCard могат да се радват на изключителен достъп до най-доброто в областта на изкуствата, спорта и развлеченията от West End театър в Лондон до най-добрите места в дома на „янките“ в Ню Йорк и посещения на Великата Китайска стена.
MasterCard Index of Global Destination Cities класира градовете по отношение на броя на общите международни посетители и трансграничните изразходвани средства от същите тези посетители в градовете домакини и дава прогнози за ръст на посетителите и пътниците за 2012 г. Този индекс и придружаващите го доклади не се основават на обеми на MasterCard или транзакционни данни.
Токио е най-скъпият град за чужденци в света, показва пък най-новото проучване 2012 Cost of Living на консултантската компания Mercer. Японската столица изпревари столицата на Ангола Луанда, заемала челната позиция в продължение на две години. Третото място е за третия по големина град в Япония Осака, изкачил се с три позиции спрямо година по-рано, докато Москва и Женева допълват челната петица. Шестото място делят Сингапур (където живеят най-много милионери на всеки 10 000 души) и Цюрих, а Нджамена в Чад е осми, след като преди година заемаше трето място. В Нджамена меню от фастфууд ресторант е с цена от 25,18 долара. Девети се нарежда Хонконг (тук месечният наем на луксозен апартамент с две спални би струвал около 7100 долара), изпреварил японския Нагоя, където чаша кафе може да се купи за 6,38 долара.
В изследването на Mercer са участвали 214 града, като последната позиция се заема от Карачи (Пакистан), където чужденец може да живее три пъти по-евтино спрямо Токио. Проучването се прави по 200 различни показателя, като сред тях попадат цени за транспорт, храна, облекло, забавления, жилища, домакински стоки и др. С 4-тата си позиция Москва остава най-скъпият град в Европа за чужденци, следван от Женева, Цюрих, Берн (14-о място), Осло (18-а позиция) и Лондон, наредил се 25-и. На 28-о място се нарежда Санкт Петербург, а Париж и Милано са съответно 37-и и 38-и. Най-евтин за чужденци в Европа се оказва Скопие (Македония), заемащ 207-а позиция.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване