06/12/12 22:56
(http://e-vestnik.bg/)

Бепе Грило яхна вълната на евроскептицизма в Италия

в. Стампа

Блогърът Бепе Грило, един от малкото независими гласове в Италия. Снимка: Би Би Си

На общинските избори в Италия в края на май движението Пет звезди, основано през 2009 г. от хумориста Бепе Грило, спечели важен град - Парма. Програмата на партията предвижда излизане от еврозоната и връщане на лирата в Италия.

Привлекателната сила на това движение произтича главно от пропагандата срещу системата, от критиката - и то не без основание - на политическа класа, неспособна да се обнови, както и от силното присъствие на Пет звезди в интернет.

Впечатляващ е и фактът, че първата партия в Италия, обявила се открито за антиевропейска, продължава да заграбва все по-големи порции от електората. Това са главно избиратели от редиците на десноцентристите, топящи се заради слизането от политическата сцена на Силвио Берлускони и заради скандалите с неправомерното използване на средства, които разтърсиха Северната лига. Но Бепе Грило привлича избиратели и в пространството на левицата, както и на младите, сред които е много популярен.

На 28 май социологическият институт Ессе У Джи SWG публикува допитване, според което движението Пет звезди ще получи 17 процента на парламентарните избори през 2013 г. Това ще го направи втората италианска партия след Демократическата, която би спечелила според допитването 24 процента. Движението на Бепе Грило ще изпревари Народ на свободата - десницата на Берлускони, която според допитването ще получи 16 процента.

Програмата на движението Пет звезди, насочена срещу ЕС и еврото, е пропита до тревожна степен от евроскептичните настроения, обхванали страната. В последния годишен доклад на Евробарометър, представен през март, 34 процента от италианците са изразили неудовлетворени от мерките, взети от ЕС за излизане от кризата.

Този климат изобщо не се връзва със силно проевропейските традиции в Италия. Италианката Лукреция Райхлин, преподавателка в Лондонския икономически университет, преди това работила години наред в една от най-важните европейски институции - Европейската централна банка, казва: “Италианците са все още много благосклонно настроени към еврото”. Когато Лукреция е била начело на отдела за анализи към ЕЦБ, допитванията за отношението към ЕС и еврото са се озовавали на бюрото й и в тях Италия “винаги беше една от най-убедените в европейските идеи страни”.

“Въпреки това ми се струва, че ентусиазмът значително намаля, както се случи с гърците. В исторически план в Италия, както и в Гърция, гражданите винаги са изпитвали значително недоверие към своите правителства”, припомня Лукреция. Според нея това историческо недоверие е породено от надеждата, че влизайки в ЕС, хората ще наследят добродетелите на страните с най-добри институции.

Но с настъпването на кризата и най-вече с огромните жертви, наложени от плановете за икономии, отношението в Италия към Европа стана враждебно - промяна, която долови не само Бепе Грило. Демократическата партия днес е последната в Италия, която защитава убедително принадлежността към еврозоната.

Във вестниците на десницата преобладават агресивните и цветисти нападки срещу ЕС и еврото. А “Либеро”, вестникът на който се позовават привържениците на Силвио Берлускони, не престава да повтаря, че 60 процента от италианците са вече против еврото и подкрепя тези твърдения с данни от допитвания.

Не бива да се забравя също, че през изминалото десетилетие коалицията на Берлускони винаги е поддържала двусмислени отношения с Европа. Бившият министър на икономиката на Берлускони - Джулио Тремонти, беше един от архитектите на реформата, довела до разхлабване на правилата за дефицита в началото на 21 век.

Десноцентристкото правителство реши при въвеждането на единната валута да премахне правилото за посочване в етикетите на цените в двете валути - евро и лири. Това беше подарък за търговците - ядрото на електората на партията на Берлускони и във вреда на потребителите.

Вероятно предизборната кампания през 2013 г. няма да бъде лишена от скандали, гръмки ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване