06/12/12 17:33
(http://www.klassa.bg/)

Десетки хиляди проведоха мирен поход в Москва срещу Путин

Десетки хиляди руснаци скандираха “Русия ще бъде свободна” на протестен поход срещу управлението на Владимир Путин в Москва във вторник въпреки новите тактики на властта за спиране на изявите на опозицията, предаде Ройтерс. Участниците в протеста са приели “Манифест на свободна Русия” с искане за оставката на Путин, съобщи Лента.ру. В манифеста се настоява още за провеждане на нови парламентарни избори и приемане на конституция, която да ограничава допустимите мандати на един президент до два по 4 години или един мандат от 6 години.
Данните за броя на участниците се различаваха силно. До 200 хиляди души са се събрали на протестите срещу властта, смята Иля Пономарьов, депутат от “Справедлива Русия”. Координаторът на “Левия фронт” Сергей Удалцов заяви, че общо са били 100 хиляди души. Полицията оцени само на 18 хиляди събралите се на митинга, който приключи без произшествия и арести. Това е първото голямо опозиционно събиране след встъпването в длъжност на Путин на 7 май. То се проведе въпреки поройния дъжд, въпреки обиските в домовете на опозиционните лидери в навечерието му и приемането на нов закон, който увеличава глобите за нарушаване на обществения ред. Лидерите на опозицията бяха призовани на разпит в полицията по повод насилието на протест на 6 май, като насроченото време беше час преди обявеното за начало на протеста. Левият лидер Сергей Удалцов пренебрегна разпореждането и поведе група, която скандираше “Путин в затвора” и “Властта за народа” и размахваше червени знамена. Властите съобщиха, че няма да го задържат незабавно за пренебрегването на призовката. Освен тях присъстваха и политикът Борис Немцов, депутатът Генади Гудков, журналистката Олга Романова, писателят Дмитрий Биков.
По-рано беше съобщено, че в апартамента на телевизионната водеща Ксения Собчак са били открити над 1 милион евро, предаде “Гардиън”. Властите заявиха, че ще разследват дали си е платила данъците. Досега Собчак, чийто баща бе кмет на Санкт Петербург и ментор на Путин, не беше подлагана на ответни мерки. “Никога не съм си представяла, че ще се върнем към такива репресии”, заяви тя в Twitter.
Силите за борба с безредиците бяха издигнали метални бариери по части от пътя, но полицейското присъствие беше по-слабо в сравнение с предишни демонстрации.
Новият президент Владимир Путин даде да се разбере, че ще вземе по-строги мерки срещу несъгласните. Неговото послание за стабилност привлича подкрепата на мнозина от по-възрастните руснаци и на хората от провинцията. Поддръжниците му обвиняват протестиращите, че са разглезени граждани, финансирани от чужди сили. Опозиционните лидери обаче смятат, че твърдите мерки показват дълбоката загриженост на бившия агент на КГБ. Според тях протестите подкопават някога безпрекословния му авторитет. “Властите са в паника”, заяви Удалцов. “Те се опитват да провеждат примитивни репресивни действия, но съм сигурен, че ще постигнат само обратния ефект. Подобни обиски ядосват и обиждат хората и още повече ще излязат на улиците.”
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване