06/12/12 15:10
(http://www.klassa.bg/)

Затварят границите на Гърция, ако излезе от еврозоната

Свободното движение на хора, стоки, капитали и услуги, което е основният принцип на европейската общност, за Гърция може да се окаже мит. Драконовски мерки за контрол на капиталите и личните финанси грозят гърците, ако решат да напуснат еврозоната. Европейски финансови представители вече са дискутирали да се наложи таван на тегленията от банкомати, строг контрол по границите и на капиталите при вариант, в който Атина изоставя единната валута, съобщи Ройтерс.
Техни официални източници от ЕС са разкрили, че от шест седмици насам се водят телефонни разговори, а конкретните идеи са част от по-широк план, за да се предотврати разпространението на кризата. Напрежението се покачва, след като от крайнолявата коалиция СИРИЗА потвърдиха, че ако спечелят предстоящите избори на 17 юни, ще анулират споразумението с ЕС и МВФ. Но осен лимити на капиталите, от Брюксел са обмислили възможността да затворят и границите на Гърция, като я накажат от Шенген и сложат контрол върху движението на гърците в ЕС.
Централната банка на Гърция не знае нищо за подобен план, е заявил пред Ройтерс представител на банката, пък посочват гръцките вестници. В. "Етнос" цитира предупреждение, отправено от еврокомисаря за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние, че за Гърция ще е много по-трудно да върви напред сама, отколкото да си сътрудничи със страните от Европа.
Все пак представителите на Брюксел са посочили, че това са само разглеждани опции и че все още се проучва дали са законни подобни екстремни мерки.
Мнозинството от гърците - между 75 и 80%, искат страната им да остане в еврозоната, припомня още Ройтерс. Миналия месец Швейцария предупреди, че обмисля капиталов контрол, ако еврозоната се разпадне. Китай също се готви за подобен сценарий.
От разгара на кризата в южната ни съседка милиарди евро депозити бяха изтеглени от местните банки. Според информации на гръцките медии на ден сумата достига между 100 и 500 милиона евро, а за май тя е набъбнала до 5-6 милиарда евро. Банкови представители са заявили, че от началото на икономическата криза в края на 2009 г. около 80 милиарда евро са излезли от местните банкови сметки.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване