06/13/12 21:41
(http://e-vestnik.bg/)

Ал Каида е отслабена, но не и повалена в Пакистан

Сауд Мехсуд
Ройтерс

Когато лидерът на Ал Каида Абу Яхия ал Либи пристигна в северозападен Пакистан преди няколко години, той внушаваше толкова голям респект, че дори някои от най-опасните бойци по света благоговееха пред него.

Превърнал се в легенда в сенчестия свят на джихада след като успя да избяга от строго охраняван американски военен затвор в съседен Афганистан през 2005 г., той обещаваше безкрайно финансиране, обучение и вдъхновение за мъже, които мечтаеха да извършат масови кланета в Ню Йорк или Лондон.

Убит при ракетен удар на американски безпилотен самолет миналата седмица, Ал Либи стана поредната жертва на подобни въздушни нападения, които разбиха мрежата на Ал Каида по границата с Афганистан, заявиха служители на пакистанското разузнаване и командири на бунтовнически групи.

Финансите на групировката пресъхнаха и тези, които някога я боготворяха, сега се чудят дали тя 0ще може да оцелее.

“Само си представете. Те пътуваха в Тойоти Ленд Крузър и пикапи с двойна кабина преди няколко години”, каза лидер на пакистанските талибани, които са близки до Ал Каида. “Сега карат мотоциклети поради липса на средства.”

Упадъкът на мрежата в граничния район започна с убийството на Осама бин Ладен в пакинстански град през май миналата година, а продължителната кампания на удари с безпилотни самолети допълнително отслаби групировката.

Смята се, че едва осем твърдолинейни лидери на Ал Каида все още са базирани в размирните територии по границата между Пакистан и Афганистан, в сравнение с десетките, които се намираха там преди няколко години. Настоящият лидер на Ал Каида Айман аз Зауахири е сред тези, за които се смята, че се укриват в района.

Мнозина поддръжници на Ал Каида продават оръжията си или търсят дарения, за да намерят средства да избягат в родните си страни, добави талибанският командир в телефонно интервю.

Но въздушният удар, убил либийския духовик Ал Либи в Северен Вазиристан, и други подобни нападения срещу скривалища на бунтовници, не направиха региона по-безопасен. Там действат няколко други въоръжени групи, които изглежда никак не са слаби.

Макар въздушната кампания да отслаби Ал Каида, нейните съюзници - пакистанските талибани, продължават да са могъща сила въпреки поредицата офанзиви на пакистанската армия срещу укрепленията им северозападната част на страната. Смятани за най-голямата заплаха за сигурността на подкрепяното от САЩ правителство, талибаните са обвинявани за много от самоубийствените бомбени атентати в Пакистан и зрелищните атаки срещу военни и полицейски обекти.

Мрежата Хакани, която здраво се е съюзила с талибаните в Афганистан, също има бази в пустеещите северозападни райони на Пакистан, според американски официални представители. Тази група и пакистански официални представители обаче отричат бойците й да действат от там.

За Съединените щати обаче, лидерите на Ал Каида, групата, която пое отговорност за нападенията от 11 септември 2001 г. срещу Ню Йорк и Вашингтон, си остават основната мишена.

“Онзи ден гръмнахме още един лидер от Ал Каида”, заяви пред военни от силите на НАТО министърът по отбраната на САЩ Лион Панета по време на посещението си в Кабул миналата седмица, говорейки за Либи, който бе втория човек в командването на организацията и висшия й стратег.

“Най-гадната работа, която можеш да получиш тия дни е да бъдеш заместник лидер в Ал Каида или още по-лошо - лидер”, добави той пред избухналата в смях аудитория.

Местни жители, служители на пакистанското разузнаване и бивши бунтовници заявиха в интервюта, че въздушната офанзива е принудила командири и бойци на Ал Каида да преминат в отбрана, ограничила е движението им и възможностите им да създадат по-тесни съюзи с други бунтовнически групи.

Финансирането се оказа проблем, тъй като то традиционно се прави в кеш и лично, за да се избегне проследяването му чрез банковата система.

Либи бе един от малцината лидери на Ал Каида, които поддържаха лични контакти с командири ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване