06/13/12 16:40
(http://www.klassa.bg/)

Близо 1/6 от потреблението на ток у нас е от ВЕИ

Около една шеста от потреблението на енергия в България през 2010 г. е било от възобновяеми енергийни източници. Това заяви Евгения Харитонова, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма, пред участници в "Енергиен форум 2012", който се провежда край Варна, съобщи БТА.
При общо потребление на енергия от 32 тераватчаса доставеният ток от т.нар. зелени проекти достига 5 тераватчаса. Според европейските изисквания до 2020 г. България трябва да постигне 16% производство на „зелена енергия“ от общото потребление. За същата година това прави 5,12 тераватчаса. По думите на Харитонова мощностите за "зелена енергия" в страната са се увеличили прекалено много. Тя припомни, че за развитието на соларните паркове са необходими около 20 декара за монтиране на един мегават мощност.
Поскъпването на горивата основно от внос е една от основните причини за увеличаването на цената на тока, каза още зам.-министърът. „Влияние върху цената оказва и "зелената енергия", но трябва да я плащаме и да правим компромиси, ако искаме децата и внуците ни да живеят в нормален свят“, посочи Харитонова.
Според нея енергийната стратегия на България до 2020 г. е съобразена с актуалната европейска карта на енергийната политика и световните тенденции в развитието на енергийните технологии. Тя посочи няколко такива тенденции, между които – намаляване на зависимостта от внос на енергийни ресурси, включително чрез диверсифициране на енергоизточниците и доставчиците, институционална подкрепа за развитие на ядрената енергетика. По мнението на Харитонова създаването на законодателна, регулаторна среда за развитие на енергиен конкурентен пазар и активна политика за енергийната ефективност като средство за повишаване на конкурентоспособността на икономиката са от изключително значение за България. „Правителството полага активни усилия за осигуряване на нови източници на доставка на природен газ за региона и ЕС, включително и в изпълнение на изискванията на новата енергийна политика на Европа, а именно за предприемане на специални мерки от държавите - членки на ЕС, зависими само от един външен газов доставчик, каквато е България”, каза още зам.-министърът.
Първата реализирана стъпка вече се получава чрез концесионери – природен газ и нефт от находищата на територията на България. През 2011 г. са добити 21 400 тона нефт и 443 300 000 куб./м газ, като находището в Каварна са добити 177 140 000 куб./м газ, а от находището в Калиакра 260 410 000 куб./м газ. Общият собствен добив на газ в България през 2011 г. съставлява около 15-16% от годишната консумация на страната. Харитонова добави, че към 1 януари 2012 г. доказаните запаси от природен газ са 2,8 млрд. куб./м и вероятни запаси от 11 млрд. куб./м. В момента операторът „Булгартрансгаз“ вече е осигурил техническа възможност за реверсивен поток от Гърция към България за над 2,4 млн. куб./м на денонощие природен газ по съществуващата транзитна мрежа в случай на нейното спиране на доставките на руски природен газ за България и региона. Харитонова посочи, че такава възможност за реверсивен поток в случай на криза съществува и с Турция.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване