06/13/12 18:02
(http://www.klassa.bg/)

Европейците са за преизбиране на Обама

Ако изборите за американски президент се провеждаха в Европа, Барак Обама можеше да е сигурен в победата си, съобщава Би Би Си. Това показва международно проучване, проведено в 20 държави в Европа, Близкия изток, Азия и Латинска Америка. Одобрението на политиката на Обама остава високо в Европа и Япония. 92% от французите желаят Обама да повтори мандата си, както и всеки 9 от 10 германци. Във Великобритания одобрението за настоящия американски президент е 73%, толкова са процентите и в Бразилия. Две трети от японците също подкрепят демократа, който в САЩ в момента е само с 4 процента пред опонента си от Републиканската партия Мит Ромни - 47% срещу 43% според проучване на "Уолстрийт джърнъл". За разлика от това в страни като Китай подкрепата за настоящия президент на САЩ е спаднала с 24%, като сега 31% подкрепят преизбирането му, а 39% са против. Подобна е и ситуацията в Русия. Там 25% са "за" втори мандат, а 29% "против". В арабския свят високите проценти са по-скоро против още четири години управление на Обама, като в Ливан 62% са „за“ смяна на държавния глава, в Йордания 73%, а в Египет 76%.
Въпреки широкото одобрение на Обама в редица държави САЩ са приемани като намаляваща своето влияние икономическа сила за сметка на Китай. Докато само преди година 55% от японците са смятали САЩ за водещата икономика в световен мащаб срещу 33% за Китай, днес тези проценти са изравнени - 45% на 43%. Същата тенденция се наблюдава и сред гражданите на Германия, Великобритания, Франция и Испания.
Темата, по която всички страни споделят едно мнение, е американският принос за науката и технологиите. Той е отчетен от повечето анкетирани в 18 от 20-те държави, където е проведено проучването.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване