06/13/12 15:43
(http://www.klassa.bg/)

Лихвите по жилищни кредити в лева и евро се изравниха

През май цените на жилищните кредити в лева и евро са се изравнили. Тенденцията е същата и при депозитите, сочи месечният анализ на финансовия пътеводител „Моите пари“.
Макар отминалият месец май да не беше изпълнен с множество корекции, оказва се, че и невисоката активност на банките може все пак да покаже тренд на пазара. Изравняването на лихви в евро и лева все повече се превръща в политика на банковия сектор. Процесът започна първо при депозитите с близки нива на лихвите в двете валути и се пренесе впоследствие и при жилищните кредити. От началото на годината този процес обхвана все по-голям брой банки и през май средната цена на жилищен кредит в лева практически е колкото цената на евров такъв според индекса „Моите пари“. Според експертите това ще се запази предвид почти еднаквата цена на привлечения ресурс от местния пазар. За жалост за пореден месец потребителските кредити изостават от тези процеси и активността на банките при тези продукти е изключително ниска. Спорадичните новости не променят действителността на слаб интерес към нови, по-добри предложения. При 3-месечните депозити през май от 22 банки 4 предприеха промени в най-добрите си оферти в лева и евро. Отново обаче лихвите бяха в посока надолу, което оказа влияние и върху показателя ефективна годишна лихва (ЕГЛ) по тези предложения. Интересна тенденция е, че стойностите на ЕГЛ по индекса „Моите пари“ в лева и в евро все повече се доближават, като разлика между тях почти няма Ако допреди година-две разликата беше около 1.00 п.п., то сега тя е от около 0.10 п.п.
При жилищните кредити два трезора предложиха новости, а други пък удължиха промоционалните си предложения, сочи още анализът.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване