06/13/12 17:57
(http://www.klassa.bg/)

Молдовски учебник по история на румънците “погълна” части от България

Учебникът за пети клас “История на румънците”, който се използва в Молдова, предявява териториални претенции към съседни страни, включително България, предаде “Молдовски ведомости”.
Като “ксенофобия и фалшификации”, които “противоречат на препоръките на Съвета на Европа”, оценяват във вестника съдържанието на учебника. В него се показва карта на земите, “обитавани от предците на румънския народ – траките”. Според нея те са обитавали от Бяло море и Среден Дунав, до Днепър. За други народи, живели на тази територия, не се споменава изобщо. На Днепър са открити и следи от гети и даки, а румънският народ според авторите се бил сформирал като народ още през 9-и век, а живеещите редом скити са били “на по-ниско равнище на развитие” и “не са му оказали влияние”. Как, дали и защо това е възможно, авторите на учебника не обясняват. Реално обаче това означава териториални претенции към България, Турция, Унгария и Украйна, пише молдовският вестник.
Впрочем “История на румънците” е отпечатан в Румъния през 2011 г. със средства на Траян Бъсеску, отбелязва още “Молдовски ведомости”. Вестникът цитира и експертите от Съвета на Европа: “Сегашните методи за преподаване на “История на румънския народ” отразяват националистическо отношение и неуважение към историята на всички етнически и религиозни групи в Молдова”.
Подобни теории не водят до нищо добро в междуетническите отношения, предупреждава “Молдовски ведомости”. Така само се развива национално високомерие и презрение към “пришълците”, развиват се националистическо високомерие и расизъм. Целта е подкрепата на антиевропейска, антимолдовска и ксенофобска идеология на “румънизма”, завършва статията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване