06/13/12 18:41
(http://www.klassa.bg/)

Напрежението върху еврото расте

Пазарните участници все още остават предпазливи по отношение на единната европейска валута на фона на предстоящия аукцион на италиански държавни ценни книжа и предсрочните парламентарни избори в Гърция този уикенд. След динамичните движения от началото на седмицата двойката EUR/USD влезе в рамките на тесен рейндж в нивата около 1.2500.
Началният оптимизъм след решението за подпомагане на закъсалите испански банки с до 100 млрд. евро бе заменен със съмнения за ефективността на гласуваната мярка заради липсата на допълнителна информация. Все още не е ясен точният обем на помощта, както и дали средствата ще бъдат отпуснати от постоянния фонд за стабилност на еврозоната. Инвеститорите се опасяват също, че плащанията по помощта могат да изпреварят провеждането на бюджетните икономии и Мадрид да повтори гръцкия сценарий.
Гърция ще гласува бъдещето си в еврозоната тази неделя. От предсрочния парламентарен вот ще стане ясно дали страната ще продължи с ангажиментите си за реформи и съкращаване на разходите. Ако прореформаторските партии не успеят да сформират стабилно правителство, Атина вероятно ще бъде принудена да излезе от евроблока и да се върне към драхмата.
Истинският проблем за еврото в средносрочен план остава третата по големина икономика в еврозоната. Италия е потенциално следващата държава, която може да поиска финансова помощ. Испания, Гърция, Ирландия и Португалия вече взеха спасителни заеми в опит да лимитират негативните ефекти от дълговата криза.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване