06/13/12 14:08
(http://www.klassa.bg/)

Стволовите клетки са по-силни от смъртта

Някои стволови клетки оцеляват до 17 дни след смъртта на човек, откриха френски изследователи от института „Пастьор“, предаде АФП.
Стволови клетки, които се намират в скелетните мускули, оцеляват в спящо състояние след смъртта на индивида и след като бъдат поставени в хранителна среда, стават отново напълно функционални. За да достигнат състоянието на “сън”, клетките обаче трябва да бъдат лишени от кислород. Тогава те изпадат в състояние, което им позволява да оцелеят в трудна околна среда.
При мишките критичният период е от 16 дни. Авторите на изследването, публикувано в сп. “Нейчър”, са успели да изолират милиони жизнеспособни стволови клетки от скелетните мускули на 95-годишна жена, починала преди 17 дни. Те са се развили в мускулни влакна. “Този резервоар на стволови клетки, които могат да живеят след смъртта, може да послужи за създаването на трансплантанти на костен мозък, много използвани в болниците, за които не достигат донори”, заяви Фабрис Кретиен, ръководител на изследването. При мишките стволовите клетки, получени постмортем, са позволили възстановяването на производството на липсващ протеин – дистрофин. Животните са имали заболявания на мускулите. Освен това стволовите клетки са позволили възстановяването на костния мозък.
Новото откритие позволява да се увеличи времевият интервал, в който медицински екип може да се сдобие с клетки от починал, което ще осигури нови източници на стволови клетки. То позволява също да се създадат нови прости средства за запазване на стволовите клетки с терапевтична цел. Те ще могат да бъдат съхранявани в хладилник и в смес от газове, която не включва кислород.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване