06/13/12 14:19
(http://www.klassa.bg/)

Ядем все по-малко хляб, купуваме предимно пакетиран и нарязан

У нас хляб се купува всеки ден или един път на два дни, като потребителят все по-често се спира на пакетиран. Близо 70% от потребителите признават, че пазаруват по-малко хляб в сравнение с преди 2 години заради променени хранителни навици и диети. Това сочат данни от проучване на най-големия доставчик на суровини за хлебопроизводство у нас Puratos България. Най-продаван се оказва тип „Добруджа“, следван от белия. Отличаваща тенденция има при опаковката - 85% вече е пакетиран и нарязан. Пакетирани се купуват най-често пълнозърнест, черен и други видове здравословен хляб, а от пресните - бял хляб, чабата и багети. Основни критерии за покупка са вкусът и натуралните съставки, цената и размерът са второстепенни. Всеки трети дори купува, без да знае стойността на продукта, а малко по-малко 28% ги знаят наизуст. Всеки четвърти би дал дори и 1,2 лв. за 500 г при по-добри вкусови качества, а 17 на сто споделят, че не отдават значение на цената, сочат още данните от проучването на Puratos.
Едва 35% от хората обаче са на мнение, че хлябът у нас е вкусен. За разлика от други нации българинът яде еднакво количество хляб и на закуска, и на вечеря.
Няма интерес към хляба по стандарт. Това се дължи на факта, че той по-нищо не се различава като свойства и вкус от обикновения хляб, а цената му е с около 10% по-висока. Това сподели за Klassa.bg Ростислава Павлова, изпълнителен директор на Puratos България. У нас ядем най-евтиния хляб и при тези цени няма как да производителите да си позволят да слагат набухватели, консерванти и т.н., сподели още тя. На въпроса обаче, защо насъщният не е вкусен, експертът отговори така: „80% от производството е индустриално, а само 20% е от занаятчии. За да е вкусен хлябът, трябва по-дълга ферментация, а в индустриални условия този процес се съкращава и затова хлябът в повече случаи не е толкова вкусен, колкото ръчният.“ Все пак е похвално, че производителите продължават не само да поддържат добър стандарт, но и да инвестират за по-високо качество. Тенденцията е дори да се купуват пещи, подобни на занаятчийските, за да може и в големите заводи продуктите да са със същия вкус, както в малките пекарни, разказа още Павлова.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване