06/14/12 16:04
(http://www.klassa.bg/)

Въвеждат по-строг контрол за диетичните храни

Въвеждане на по-строг контрол върху храните за кърмачета и малки деца, храните с ниско съдържание на глутен, храните за спортисти, храните за отслабване и диети с ниско съдържание на калории предвижда предложение на Европейската комисия, обсъдено от Европарламента в четвъртък. Целта на новия регламент е не само да се опрости съществуващата законодателна рамка, но и да създаде по-високо ниво на защита на потребителите. Новото законодателство предвижда защитата на потребителите да бъде по-ефективна и да предоставя по-информиран избор както за съдържанието на тези специфични храни, така и за здравето на хората. Етикетирането на тези храни ще бъде ясно и лесно за разбиране, а понятието „диетични храни“ ще отпадне като уместно, тъй като досега нямаше ясни критерии, по които храните да се определят като диетични.
ЕП осъзнава спешната нужда да се осигури високо ниво на защита за уязвимите групи европейци. Чрез този доклад изискваме млеката, предназначени за кърмачета и малки деца, да бъдат строго регламентирани по отношение на тяхното съдържание. Нужно е провеждането на задълбочено проучване от европейския орган, отговарящ за безопасността на храните, за да разберем до каква степен тези млека наистина допринасят за растежа и здравето на децата, коментира Илиана Иванова от групата на ГЕРБ/ЕНП, която е и докладчик в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите. По думите й предложението опростява съществуващата законодателна рамка и допринася за по-доброто функциониране на вътрешния пазар. Реформата ще насърчи иновациите и конкуренцията в този сегмент от сектора на храните.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване