06/14/12 08:52
(http://radiomilena.com/)

До 30 юни се удължава забраната за улов на калкан

kalkan 300x223 До 30 юни се удължава забраната за улов на калканСъс заповед на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов с 15 дни от 15 юни 2012 г. до 30 юни 2012 г. включително се удължава срока на действие на забраната за улов на калкан в общностните води на Черно море.

При случаен улов на екземпляри от калкан същите следва да се връщат незабавно във водата, независимо от тяхното състояние.

Удължаването на срока на забраната е на основание извършени кръстосани проверки и оценка на размножителния статус на популацията на калкан от Института по рибни ресурси /ИРР/– Варна и ръководството на ИАРА.

От събраните проби от екземпляри от дънно-прикрепени хрилни мрежи, изводите на учените от ИРР са, че калканът е в добро физиологично състояние, но в женските индивиди от калкан има още хайвер. На база анализа, препоръката на експертите е, че във връзка  с активното размножаване на калкана през първото десетдневие на месец юни, сезонната забрана за риболов на калкана трябва да остане в сила до края на месец юни 2012 г.

Предвид становището на учените от Института по рибни ресурси – Варна и след съгласуване с браншови асоциации в сектора, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, взе решение за удължаване на срока на забраната за улов на калкан до 30 юни.

Предложението е съгласувано и от министъра на околната среда и водите.

 До 30 юни се удължава забраната за улов на калкан

bookmark До 30 юни се удължава забраната за улов на калканsvejo До 30 юни се удължава забраната за улов на калканgoogle До 30 юни се удължава забраната за улов на калканdelicious До 30 юни се удължава забраната за улов на калканstumbleupon До 30 юни се удължава забраната за улов на калканfacebook До 30 юни се удължава забраната за улов на калканСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване