06/14/12 21:29
(http://e-vestnik.bg/)

“Ефектът Марио Монти” се изчерпва

Марио Монти. Снимка: официален сайт

След като Италия отново кацна на мушката на дълговата криза в еврозоната, върху премиера Марио Монти се засили натискът да ускори реформите, които да изправят на крака замиращата икономика на страната. Но усилията на Монти се сблъскват с нарастващата вълна на недоволство у дома.

Монти прокара строги мерки за икономии, в това число за увеличаване на данъците и реформа на пенсионната система, откакто пое поста през ноември, с което си спечели големи похвали от инвеститори и световни лидери.

В последните дни обаче аурата на Монти избледня, тъй като инвеститорите и законодателите у дома впериха строг поглед в недовършените реформи, заложени в програмата му, като реформата на пазара на труда, съкращаването на правителствените разходи и плановете за модернизиране на съдебната система.

“Ефектът Марио Монти” се разсея значително”, посочва Николас Спиро, който оглавява базирана в Лондон компания за консултации по въпросите на държавния дълг.

Ще успее ли Монти да си върне първоначалната инерция - това е сега най-важният за Европа въпрос. Защото заради мащабите на икономиката си, но и на държавния си дълг от 1,9 трилиона евро, равняващи се на 120 процента от БВП, Италия ще бъде прекалено голяма за спасяване от ЕС.

В опит да засили подкрепата за правителството си Монти извика вчера лидерите на най-големите политически партии в Италия. Той им припомни, че тяхната подкрепа е ключово важна за Италия, за да преодолее тя настоящото критично положение и да покаже на външния свят своето вътрешнополитическо единство, според изявление на правителството след срещата.

Страхът на инвеститорите, че Италия може да поиска помощ отвън, съчетан с притесненията относно Испания и с продължаващата несигурност във връзка с Гърция, отведоха лихвите по италианските заеми до нивата отпреди назначаването на Монти. Вчера лихвите по 10-годишните италиански дългови облигации достигна 6,14 процента в сравнение с 1,42-процентната лихва по свръхсигурните германски държавни облигации.

По същото време мерките за икономии и за високи данъци на Монти задушиха икономическия растеж и предизвикаха свиване на икономиката до 0,8 процента през първите четири месеца на настоящата година.

Обединяването на икономическите и пазарните сили постави Монти на отбранителната линия за първи път през 7-те му месеца на премиерсикя пост. Вчера Монти разкритикува остро австрийски министър, повдигнал въпроса дали Италия ще се нуждае също от финансова помощ, за да излезе от кризата.

“Смятам за напълно неуместно представители на други правителства от ЕС да говорят за ситуацията в нашите страни”, заяви Монти по време на пресконференция. Той допълни, че правителството му “продължава да работи, за да гарантира финансовата стабилност в еврозоната”.

Някои от най-големите предизвикателства пред Монти обаче са именно у дома, където италианците започнаха да се чудят дали подкрепа им за този технократ действително си струва труда. Задълбочаващата се рецесия поля със студен душ привържениците на Монти, които го описваха като спасителя на Италия. Вчера италианският министър на икономиката Корадо Пасера заяви, че ЕС трябва също да бъде упрекван, че не е действал достатъчно бързо, за да възпре кризата.

Миналата седмица допитване показа, че само половината от италианците подкрепят политическите партии, които съставят парламентарното мнозинство на Монти. Това е спад в сравнение с 63-те процента отпреди два месеца. Доверието в Монти сред участвалите в допитването спадна до 34 процента в сравнение със 71-те процента, на които той се радваше, когато встъпи в длъжност.

Непрестанното намаляване на обществената подкрепа за правителството на Монти също накара някои политици да се запитат дали той ще може да продължи с реформите, искани от европейските лидери. Миналата седмица Стефано Фасина, отговарящ за икономическите въпроси към лявата Демократическа партия, заяви, че Монти няма сили да продължи с останалите реформи и запита дали Италия да не организира предсрочни избори тази есен, вместо през пролетта ...

Публикувана на 06/14/12 21:29 http://e-vestnik.bg/14876/efektat-mario-monti-se-izcherpva/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване