06/14/12 14:19
(http://www.klassa.bg/)

“Под прикритие” спечели “Златен чадър” за най-добър сериал

 Сериалът “Под прикритие” завоюва наградата на международното жури “Златен чадър” на осемнадесетото поред издание на международния медиен фестивал MEDIAMIXX 2012. „За последните две години българските сериали успяха да направят огромен скок, който дори самите ние като автори не очаквахме. Радвам се за успеха на нашия труд. Виновникът за наградата за “Под прикритие” е Вяра Анкова!“ С тези думи продуцентът режисьор Димитър Гочев се обърна към публиката, получавайки приза на галацеремонията във вариете-театър “Албена”. И вотът на публиката обяви “Под прикритие” за най-любим сериал.
Генералният директор на БНТ Вяра Анкова бе лаконична: “Част от екипа на “Под прикритие” е в Монте Карло, защото продукцията е селектирана за наградите ЕМИ. Стискайте палци за успеха на българския сериал там”, призова емоционално Анкова.

ПОБЕДИТЕЛИТЕ В ДРУГИТЕ КАТЕГОРИИ:

“Оригинален сценарий на сериал” – “Столичани в повече”

Добрият сценарий е основата на успешните сериали. Защото и най-гениалният режисьор не може да спаси един филм, ако той има за основа слаб сценарий. Обратното твърдение също е вярно: лош режисьор не би могъл да провали силния сценарии. “Златен чадър” за най-добър оригинален сценарий бе присъден на “Столичани в повече”. Наградата получи Магърдич Халваджиян от името на Ефтим Милошев. “Тук съм в качеството си на председател на Асоциацията на тв продуцентите. Трябва да предам посланието на Ефтим, че той е горд от наградата, защото самият той отдава огромно значение на съдържанието на всеки проект, с който се захване”, заяви Халваджиян от сцената на галацеремонията.


„НАЙ-ДОБЪР КАСТИНГ“ – “СТЪКЛЕН ДОМ”

За всяка кино- и тв продукция е важно кой и как е подбрал точните хора за определените роли. Сред киносредите с усмивка се разказва метафоричната притча за това, как режисьорите прослушват стотици актьори за главна роля, но накрая избират собствената си жена. “Аз съм пример за това, що е добър кастинг. Благодаря на продуцентите от “Камера” и СИА, обясни Яна Маринова, която получи наградата от името на продуцентите Гочев и Митовски.


„НАЙ-ДОБРО ПРОДУКТОВО ПОЗИЦИОНИРАНЕ В СЕРИАЛ“ - “ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ”

Много хора изповядват идеята, че продуктовото позициониране на практика превръща актьора в презентатор на рекламно пано, съставено от различни продукти. Практиката показва, че от екипа на всеки сериал се изисква голяма изобретателност, за да се вгради драматургично и естествено ненатрапчиво дадена търговска марка. Режисьорите хич не обичат случаите, в които продуцентите ги карат да интегрират определен продукт в продукцията.
Все пак идеята и смисълът на хомогенното, правилно и успешно продуктово позициониране е с оглед набирането на средства за следващите продължения на или филмови проекти. Журито присъди “Златен чадър” за най-успешно реализирано продуктово позициониране на “Етажна собственост”.


„НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБРА ОПЕРАТОРСКА КАМЕРА“ – “ПОД ПРИКРИТИЕ”

От операторите можете да очаквате много неща. Дори определението, че зеленото много сивее. Заради операторите могат да бъдат направени безброй дубли в студена вода или в зимни условия, а често актьорите не могат да видят очите на операторите по простата причина, че едното око на човека зад камерата е във визьора, а с другото мижи. Радослав Гочев грабна наградата за операторска работа “Златен чадър” за творчески постижения в “Под прикритие”.


ВОТЪТ НА ПУБЛИКАТА ОПРЕДЕЛИ ВАНЯ ЦВЕТКОВА И КАЛИН СЪРМЕНОВ ЗА НАЙ- ЛЮБИМИ АКТЬОР И АКТРИСА ОТ СЕРИАЛ

Наградите на публиката бяха определени чрез вот посредством SMS и успоредно онлайн гласуване в сайта на фестивала. Аудиторията е категорична: Ваня Цветкова е най-любимата актриса, а Калин Сърменов – най-любим актьор от сериал.
Калин не присъства на церемонията по награждаването си поради участие в спектакъл в столицата. Магърдич Халваджиян призна, че Сърменов е бил определен за ролята си още на първите проби. “Още в първите заснети сцени на “Седем часа разлика” аз му повярвах до степен на пълна реалистичност на интерпретацията на образа на Милото и на моменти си мислех, че той като че е способен да избие целия снимачен екип. Той е изключителен професионалист!”


„НАЙ-ДОБРА РЕЖИСУРА“ – “ОТПЛАТА”

Иво Симеонов и “Отплата” взеха наградата за най-добра режисура и благодарение на оригиналността, потенциала, качеството и изпълнението на работата си.


И ОЩЕ “ЗЛАТНИ ЧАДЪРИ” ЗА:

Най-големият сайт за телевизия в ЦИЕ – CEE TV, отнесе наградата “Принос в развитието на електронните медии в региона”. “Под прикритие” бе отличен и заради най-добро музикално оформление.
С ретроспективен клип, посветен на творците, които ни напуснаха през последната година, завърши церемонията по награждаването на победителите в 18-ото поред издание на MEDIAMIXX 2012.
19-ото издание се задава, защото в Албена традицията телевизионери от цял свят да се събират, за да търсят новите и верни хоризонти, ще пребъде. И защото, макар и направени от пясък, мечтите си остават мечти, а понякога една лунна пътека може да се окаже по-важна от всички магистрали на света.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване