06/14/12 15:38
(http://www.klassa.bg/)

Ранобудниците са по-здрави и по-щастливи

Хората, които стават по-рано, са по-щастливи в унисон с поговорката "Рано пиле, рано пее", съобщава "Дейли телеграф", като се позовава на ново изследване на Университета в Торонто.
Учени заключават, че хората, които стават по-рано, са като цяло по-здрави и по-доволни от живота си в сравнение с "нощните птици", защото ранобудниците по-лесно се адаптират към жизнения "график". Проучването сочи, че предпочитащите малките часове са много по-податливи към "социален дискомфорт“", тъй като биологичният часовник не е синхронизиран със социалните дейности в обществото. Затова ранобудниците, известни като "чучулиги", често се чувстват по-живи, действени, щастливи и мотивирани да се заемат с нови предизвикателства, което подхранва и имунната им система. Изследването показва също, че хората постепенно изоставят нощните навици и стават ранобудници с напредване на възрастта. Ръководителят на екипа Рене Бис споделя също, че за първи път става ясно, че при по-възрастните родители се наблюдават по-високи нива на положително настроение в зависимост от това колко по-рано стават. "Това, което сметнах за най-интересно от резултатите, бе, че при по-възрастните родители се наблюдават по-големи тенденции за ставане рано, което подпомага повишаване на настроението в сравнение с по-младите родители“, допълва ученият.
В проучването са участвали 435 млади родители на възраст между 17 г. и 38 г. и 300 по-възрастни - между 59 г. и 79 г. И двете групи били помолени да попълнят въпросници за техния емоционален статус, колко здрави се чувстват и кое е тяхното предпочитано "време от деня". След 60 г. повечето от респондентите били определени като сутрешен тип, докато при младите това бил един от 10. Също така по-възрастните участници в изследването са показали по-високи емоционални резултати.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване