06/15/12 22:18
(http://www.klassa.bg/)

Григор Димитров пише история в Лондон

Най-добрият български тенисист Григор Димитров записа исторически успех не само в своята кариера, но и в цялата история на българския тенис! Хасковлията се класира за полуфинал на турнира на трева в Куинс, като по този начин стана първият българин, достигнал подобна фаза на турнир от календара на АТР. Това стана възможно, след като Димитров победи с 4:6, 6:4, 6:3 Кевин Андерсън (ЮАР) за два часа на централния корт в Куинс клъб.
За отбелязване е, че срещата бе прекъсвана на два пъти заради дъжд, което в крайна сметка се оказа благополучно за Гришо, тъй като до дъждовните паузи южноафриканецът водеше в резултата. Така в спор за място на финал в турнира Григор Димитров ще спори с победителя от двубоя между ветераните Ксавие Малис и Давид Налбандян.
Първият сет Гришо трябваше да се труди много повече, за да спечели геймовете, в които сервира. За съжаление при 4:5 българинът за първи път се пропука, даде на Андерсон преднина 15:40 и 2 сетбола. С воле в аут Димитров сам сдаде сета – 4:6 след 38 минути игра.
Вторият сет започна с бърз гейм за Андерсън, след което над Лондон заваля дъжд и двубоят бе прекратен за около 30 минути. След подновяването на играта, при 1:1 гейма Димитров достигна до втората си точка за пробив за деня. Отговорът на 203-сантиметровия Андерсън обаче бе категоричен – 3 аса и гейм на неговата сметка.
В петия гейм българинът отново подложи под сериозно напрежение подаването на съперника. Всеки път, когато имаше брейк-бол обаче, Андерсън намираше най-добрия си сервис, с който да се спаси. Гришо обаче не се отказа и дочака миг колебания в подаването на Андерсън. Двойна грешка и форхенд в мрежата осигуриха първия пробив за сметката на българина, който поведе с 3:2 във втория сет. Това се оказа напълно достатъчно за Григор Димитров, който в последствие затвори сета с 6:4.
Подобно на втория сет, първия пробив в заключителната трета част на мача дойде пак в петия гейм и за радост отново бе на сметката на българина. При 30:30 Гришо записа уинър с феноменален ретур, след което с грешка на Андерсън пробивът стана факт – 3:2! Малко по-късно, при 4:3 дойде и критичният момент за Димитров в турнира. След по-пасивна игра на българина, Андерсън получи точка за връщане на пробива. В този момент обаче на помощ на Гришо се появи началния удар и в крайна сметка подаването беше опазено. Нещо повече, в ответния гейм Димитров проби пак и затвори мача с 4:6, 6:4, 6:3, с което влезе в историята на родния тенис през парадния вход.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване