06/17/12 16:46
(http://www.klassa.bg/)

Египет гласува за президент в политически хаос

В неделя бе вторият ден, в който гражданите на Египет можеха да упражнят своя вот във втория тур на президентските избори в страната. Процесът бе ознаменуван с изключително ниска избирателна активност - около 15% до 15 ч., съобщи "Ал Джазира" , което означава и че около 3 млн. избиратели ще решат съдбата на 90-милионната държава. Както Си Ен Ен отбелязва, изборите се провеждат в обстановка на политически хаос - Египет няма конституция, а след решение за незаконосъобразност на доминирания от ислямистите египетски парламент той се саморазпусна в събота. Не е ясно също дали след изборите военните ще дадат властта на законно избраните, макар демократичният процес да го изисква.
В допълнение двамата кандидати за президент, макар да имат широка подкрепа, не успяват да привлекат масовия избирател към урните. На изборите в неделя се състезаваха бившият министър-председател от правителството на досегашния лидер Хосни Мубарак - Ахмед Шафик, и кандидатът на "Мюсюлмански братя" ислямистът Мохамед Мурси. Както Ройтерс отбелязва, и Шафик, и Мурси обещават да зачитат идеите зад миналогодишните масови протести - срещу ширещата се корупция, бедността и полицейските своеволия, но множеството египтяни не виждат положителна алтернатива в този избор.
Преди вота не бяха направени официални социологически проучвания, което оставя в пълна загадка резултатите от вота. В първия тур на изборите Мурси събра 24,8% от гласовете, а Шафик – 23,7%, при 43,4% избирателна активност и така двамата продължиха надпреварата, задминавайки останалите 11 кандидати.
Междувременно в страната бяха задържани 22 имигранти от Сирия, Йордания и Палестина, които са подготвяли терористични атентати в Египет след президентските избори, като у тях са намерени оръжия и боеприпаси, а подготвяните актове са целели дестабилизиране на обстановката.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване