06/17/12 16:39
(http://www.klassa.bg/)

Изборите в Гърция – референдум за оставане в еврозоната

Гърците гласуваха в неделя за втори път на парламентарни избори през последните шест седмици, след като вотът на 6 май не доведе до съставяне на правителство. Новите избори се разглеждат на практика като референдум за оставането на страната в еврозоната и изходът от тях може да предизвика нова вълна от паника на световните финансови пазари. На карта е заложено не само разпределението на силите в гръцкия парламент, но и съдбата на 17-членната еврозона, след като кризата обхвана и Испания и заплашва да се разпространи и в Италия, коментира „Уолстрийт джърнъл“.
Последните разрешени официални проучвания две седмици преди вота показват, че подкрепящата спасителния план за Гърция консервативна партия „Нова демокрация“ и радикалната лява коалиция СИРИЗА, която е за прекратяване на споразумението с МВФ и ЕС, са с почти изравнени шансове за първото място, което гарантира допълнителни 50 места в 300-членния парламент. Последните неофициални проучвания дават минимална преднина на „Нова демокрация“ пред СИРИЗА, но повечето анализатори посочват, че изходът от вота не може да бъде предварително предвиден. Според някои експерти победителят ще се определи от по-малко от 200 000 гласа.
Очакваше се левоцентристката партия ПАСОК да остане на третото място, а противопоставящите се на спасителния план и строгите икономии „Независими гърци“, Демократична левица, Комунистическата партия и неонацистката „Златна зора“ също да влязат в парламента.
Двата варианта за бъдещо гръцко правителство са коалиция между „Нова демокрация“ и ПАСОК, ако консерваторите излязат на първо място, или между СИРИЗА и Демократичната левица. И в двата случая обаче правителството ще е с минимално мнозинство и може да не оцелее след тежките решения, които предстои да вземат гръцките управляващи, коментира „Уолстрийт джърнъл“. С изпразването на държавната хазна и наближаването на падежа на емисия правителствени облигации през август обаче гръцките управници ще са под много по-голям натиск да избегнат нова политическа безизходица като тази след последните избори на 6 май.
Лидерът на „Нова демокрация“ Антонис Самарас призова в последната си предизборна реч в петък за сформиране на правителство на националното единство, ако преговорите за коалиционно управление отново се провалят, тъй като по думите му икономиката, банковият сектор и обществеността няма да могат да издържат на още едни избори. „Ако няма правителство през следващите дни, най-вероятно няма да имаме време за нови избори“, предупреди Самарас.
Лидерът на социалистите и бивш финансов министър Евангелос Венизелос също се обяви в неделя за сформиране на правителство на националното единство. „Страната трябва да има правителство утре. Единственият вариант, с който Гърция може да излезе от кризата и да остане на крака, е с кабинет на националното единство“, каза Венизелос.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване