06/17/12 16:47
(http://www.klassa.bg/)

Оланд се готви да управлява Франция с пълно мнозинство

Ниска избирателна активност от 21,41% беше отбелязана на парламентарните избори във Франция до обяд, на които Социалистическата партия се бореше да получи пълно мнозинство, предаде “Фигаро”.
На изборите ще бъде решена съдбата на 541 депутатски места, след като 36 от местата в парламента вече бяха спечелени на първия кръг миналата седмица. Месец и половина след победата си над Никола Саркози президентът Франсоа Оланд се бори да получи силно мнозинство и в парламента. Ако успее да постигне целта си за абсолютно мнозинство, той ще бъде свободен да провежда политиката, която иска, без коалиция със Зелените и радикалната левица. Оланд е изпратил на другите европейски ръководители “Пакт за ръста на икономиката в Европа”. Той показва, че лидерът на социалистите ще разчита на 120 милиарда евро за възстановяването на икономическата активност на континента. За да получи такива суми, той ще има нужда от стабилна политическа подкрепа.
Повечето проучвания на общественото мнение дават на Социалистическата партия и две малки партии, с които е в коалиция, над 289 места от общо 577 в Националното събрание. На първия тур левицата получи 34,4% от гласовете срещу 34,1% за парламентарната десница, която очаква да получи почетен резултат и на втория тур. На първия тур Зелените получиха 5,4%, а радикалната левица 6,9%. Възможно е крайнодесният Национален фронт също да се върне в парламента, като спечели 3 или 4 депутатски места. В долната камара на френския парламент може да бъде избрана и лидерката на Националния фронт Марин льо Пен.
Гласуването започна в 9 сутринта българско време. Първите официални оценки за финалната избирателна активност тази година се очакват към 21 ч. Данните са повишение спрямо гласувалите на първия кръг миналата неделя (общо 57,3% за целия ден). Активността все още е ниска в сравнение с втория кръг през 2007 г., когато по същото време бяха гласували 22,89% от избирателите. В Париж, където през избирателните секции са преминали 13,65% от гласоподавателите, разликите с предишните избори през 2007 г. са още по-големи.
Лидерът на “Демократично движение” Франсоа Байру беше сред първите, упражнили правото си на глас. Той чакаше пред избирателната секция близо 10 минути преди отварянето й, след което се качи на колата си, отказвайки да даде изявления за пресата. 61-годишният центристки лидер положи сериозни усилия тази седмица да мобилизира избирателите си, много от които не му простиха, че гласува за Оланд на втория тур на президентските избори. Самият Байру е изправен пред тежък сблъсък срещу кандидат на социалистите и на Съюза за народно движение.
Избирателната кампания не премина и без инциденти. Близо до Нанси неизвестни са стреляли по четирима младежи, които разлепяли афиши на кандидата на социалистите Ерве Ферон. Никой не е пострадал при инцидента, но колата им е била надупчена от куршумите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване