06/17/12 15:25
(http://www.klassa.bg/)

Робърт Зелик в интервю за „Обзървър“: Световната банка засили подкрепата си за България, за да ни спаси от ефекта „Гърция“

Световната банка стана първата голяма финансова институция, която официално призна за негативния ефект, който оказва гръцката криза върху финансовата ни система. В интервю
за британския вестник „Обзървър“ президентът на Световната банка Робърт Зелик заяви, че ръководената от него институция е увеличила кредитирането, за да подкрепи българската банкова система и за да предотврати кредитен крънч в Югоизточна Европа. Ройтерс дори уточнява, че именно България е една от най-изложените на опасност страни от ефекта “Гърция“. Стъпки са предприети и в защита на страните от Северна Африка, които също са уязвими на европейската дългова криза, уточни още Зелик.
Официалната позиция на експертите от банковите среди у нас сега е, че за България няма да има пряк ефект от събитията в южната ни съседка. Гръцки собственик имат четири трезора - Пощенска, ОББ, Алфа банк и „Пиреос“. Според икономиста Георги Ангелов те нямат нетна експозиция към Гърция, т.е. не могат да претърпят загуби, каквото и да се случи в Гърция. „При евентуално изгонване на Гърция от еврозоната гръцките банки най-вероятно ще продадат българските си дъщерни банки на нов собственик (което през последните години се случи на няколко български банки – ирландски, словенски и пр.)“, пише експертът в своя блог в интернет.
Само преди дни главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк и председател на Асоциацията на банките в България (АББ) Левон Хампарцумян заяви пред Нова телевизия, че банките в България са напълно сигурни и няма опасност от финансови сътресения у нас. За повечето български банкери вариантът Гърция извън еврозоната е хипотетичен и малко вероятен.
"Несигурността на пазарите започва да увеличава риска за развиващите се икономики. Вторичните ефекти правят живота по-труден за всички и Световната банка се концентрира върху проекти, които да продължат с подходящите инвестиции, както и да защитим най-слабите, ако има втора глобална криза", коментира още Робърт Зелик пред „Обзървър“.
Той ще предупреди лидерите на Г-20 на започващата в понеделник тяхна среща, че Европа заплашва да повтори ефекта от фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers през 2008 г. и да предизвика втора глобална криза с тежки последици за развиващите се държави.
Призовавам тези страни да се готвят за последиците от критични събития в еврозоната, допълни още той.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване