06/18/12 16:12
(http://www.klassa.bg/)

7 млн. лв. може да бъдат вложени в електронните броячи на трафика

Беше взето решение конкурсът за избора на изпълнител, който ще достави и монитира електронните броячи на трафика, да се финансира по оперативна програма „Транспорт“, което наложи изготвяне на апликационна форма за отпускане на средства. В момента документите са в управляващия орган на програмата, който е Министерство на транспорта. След като се получи одобрение, трябва да се довърши работата по анализа за разходите и ползите. Тогава ще започне и процедурата за избор на изпълнител. Предвижа се проектът да бъде изпълняван на инженеринг. Индикативната стойност на апликационната форма е 7 млн. лева, но е рано да се каже дали ще струва толкова поставянето на датчиците.
Тези устройства са за броене и анализ на трафика и няма как да бъдат използвани в изграждането на тол-системи за електронно таксуване. Те ще могат да се използват за анализи при подготовката за въвеждане на толинга.
Пусната е заповед за подготовката на Акт 15 за лот 2 (Стара Загора-Нова Загора) на магистрала „Тракия“. В момента комисия работи по приемането на обекта. Строителите на другите трасета, които трябваше да бъдат пуснати в края на месеца, правят всичко възможно да приключат в този срок. Но тежката зима и последвалото лошо време затрудниха строителните дейности. При лот 3 (Нова Загора-Ямбол) продължават работите по преасфалтиране, като вече се полага износващият пласт асфалт.

Част от трасето на "Тракия" ще бъде отводнявано

Преди около 3 седмици бе подписан договор за допълнителните дейности за отводняването на трасето в участъка на лот 4 между Ямбол и Карнобат на „Тракия“. Но това няма да промени плановете ни за пускането на част от магистралата това лято, защото по-голямата част от трасето се предвижда да влезе в експлоатация през следващата година. По договор изпълнителите трябва да приключат обекта до началото на 2013 година, като за него не се предвижда по-ранно пускане.
Около 20 оферти има подадени за изпълнението на част от Западната дъга на софийски околовръстен път. Има подадена жалба от една италианска компания. Тя е против проведената процедура и сега се чака решението на съда. Забавяне на проекта ще има, но не очаквам да има нова процедура. Търгът, който се проведе, беше достатъчно прозрачен, с оптимално подготвени критерии за избор на изпълнител.
Следващата отсечка от дъгата от бул. „Братя Бъкстон“ до магистрала „Люлин“ ще се изпълнява през програмния период от 2014 до 2020 г.
В края на юни или началото на юли ще приключи първият етап на процедурата за изпълнител на лот 2 от магистрала "Струма", от който трябва да бъдат класирани 8 участника. След това избраните фирми ще изготвят техническите проекти за строителство на лот 2 - участъка между Дупница и Благоевград от магистрала „Струма“. Договорът за изпълнение може да бъде сключен до края на годината, ако няма жалби, това може да стане и по-рано. Няма как да знаем кога точно ще започне строителството на трасето, защото това зависи от изпълнителите. Освен това то ще се изпълнява на инженериг, т.е. първо трябва да се проектира, а после ще започне строителството. Но със сигурност договорът ще бъде сключен тази година. Във всички консорциуми участват чуждестранни фирми заедно с българските. Няма предложение, в което да има само родни компании.
По отношение на зимното почистване всички сертификати за извършена дейност през зимата вече са получени и обработени, наложените санкции са приспаднати от дължимите суми към фирмите. Има наложени санкции и за последния месец, но те не са много. Прекратяване на договор може да има само на фирмата, която отговаря за почистването и поддръжката на Перник - „Стройинженеринг 94“.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване