06/18/12 14:33
(http://www.klassa.bg/)

Акции на „Интерсолар-Варна“ се продават на фондовата борса

„Интерсолар-Варна“ АД пусна свои акции на Българската фондова борса в понеделник. Книжата ще носят доходност от около 7,5% за период от 25 години. „Интерес към акциите на дружеството има от пенсионни фондове. Идеята за листването бе на дъщеря ми Ралица Узунова", заяви собственикът на фотоволтаичния парк Красимир Узунов пред Investor.bg.
По думите му проектът може да се разшири с 20-30%, защото има свободни още 70-80 дка земя и малък запас от панели. „През лятото приходите са 12 000 евро на ден, а през зимата - около 8000 евро. Интересното е, че на нашия тип панели им е добре, както да пече слънце, така и да им е студено", обясни схемата Узунов. Той припомни, че мястото, където е соларният парк, е на хълм на 7 км от морето и постоянно има бриз, който охлажда, и коефициентът на полезно действие (КПД) на панелите на това място е по-голям от този на други места. „Никой друг соларен парк у нас не е с чисти документи. Нашите са 138 от различни ведомства“, обясни Узунов.
Имало е идея акциите на „Интерсолар“ да бъдат листвани на борсата във Варшава. Бизнесменът е предпочел да види първо какво ще направят българските инвеститори.
Според предприемача няма нужда от контрол от 51%, за да е фактор в дадено дружество. „Ако някой плати цената, ще го продам на 100%, при цена от 1,50 лв. на акция. При 26 млн. акции това са 43 млн. лв.“, обясни Узунов. И допълни: „Аз не бързам да продавам. Бизнесът е доста лесен. При други бизнеси има данъчни, митници и т.н., тук няма нищо, мои познати искат да си сменят бизнеса с моя“.
Узунов е започнал проучване на производството на електромобили и станции за зареждане, ще участва в конкурса за подмяна на уличните лампи в столицата с LED осветление. „По предварителни данни Столична община стартира подмяна на 10 000 лампи от общо 66 000 в града. Узунов е сключил договор с „Метро Кеш енд Кери“ да постави слънчеви панели на покривите на сградите на веригата. Той прогнозира: „Ако цената на изкупуване на електроенергията падне с 54%, както предлага държавата, аз се подписвам с двете ръце, че никой няма да сложи нито един панел“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване