06/18/12 18:25
(http://www.klassa.bg/)

„Берета“ незаконно разглобила 48 тона бойни ракети

В избухналите складове на „Берета трейдинг“ край Петолъчката са се извършвали незаконни манипулации с боеприпаси, вероятно с цел извличане на взривно вещество. Това каза военният министър Аню Ангелов в понеделник.
Има три начина за обезвреждане на боеприпаси, обясни той. Първият е утилизиране – т.е. разделяне на съставни части, вторият е контролирано изгаряне, а третият е взривяване.
В конкретния случай става въпрос за бойни части на зенитно-управляеми ракети B-750-B, за които изрично е записано в договора, че единствено могат да се взривяват.
„Защо тези бойни части не са взривявани, а по тях са извършвани различни манипулации от работници на фирмата – на този въпрос трябва да отговори изцяло изпълнителят“, каза военният министър.
Ангелов информира, че на „Берета“ са предоставени за демилитаризация 346 бойни части, всяка с по 139 килограма взривно вещество. Това прави 48 тона взрив. Министърът предположи, че са правени опити за извличане на веществото с цел печалба.
Той каза, че още тази седмица ще бъде прекратен договорът с фирмата, тъй като тя вече няма физическа възможност да го изпълнява. До момента са били изпълнени около 10% от контракта по обезвреждане на излишните боеприпаси.
Военните ще търсят компенсации за неизпълнение на условията по него. Парите са били изплатени авансово на „Берета“ въз основа на банкови гаранции, от които сега ще се удържат обезщетенията. Точната сума обаче не бе съобщена заради търговска тайна.
МО ще иска овъзмездяване и за мероприятията, които се провеждат в момента за обезвреждане на района на Петолъчката от инженерни войски. Бойците работели в изключително тежки условия, при избуяла растителност. Заради нашествие на кърлежи, там действал постоянно и медицински пункт, където непрекъснато се вадели от телата на сапьорите опасните паразити.
Аню Ангелов очаква скоро на второ четене да се приемат промени в Закона за обезвреждане на боеприпасите, които да позволят утилизация да се извършва и в други държави, а не само у нас, както е в момента.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване