06/18/12 16:06
(http://www.klassa.bg/)

Българите увеличиха с 230% покупките на евро

Българските инвеститори драстично увеличиха покупките си на евро, след като станаха ясни окончателните данни от изборите в Гърция, съобщиха от платформата за онлайн търговия Trader.bg. В началото на първия за седмицата ден сделките с единната валута са нараснали с 230% в сравнение с броя на сделките в петък преди изборите. Победата на „Нова демокрация“ обнадежди търгуващите, че Гърция ще спазва договорките с ЕС и ще остане в еврозоната, и това ги тласна към активни покупки на единната валута. Цената на еврото в началото на търговския ден скочи с 0,8 на сто спрямо долара, като отбеляза повишение и спрямо всички други основни конкуренти.
Според Пламен Пейчев, главен дилър на Trader.bg, изходът от изборите дава надежди, че помощта за Гърция от ЕС ще се възстанови, и това е довело до оптимизъм сред пазарните участници. Освен евро инвеститорите активно купуват и петрол, защото добрите новини от южната ни съседка ще доведат до положителни нагласи в цял свят, което ще рефлектира в по-голямо търсене на петрол и повишение на цените му, допълва той. Сделките с черното злато са скочили със 190% спрямо търговията в петък. Едновременно с нарасналото търсене на петрол се увеличиха и разпродажбите на злато. Според Пейчев е нормално с намаляване на напрежението на световните финансови пазари инвеститорите да се освобождават от златото, което се търси по време на кризи като защита срещу инфлацията и обезценката на парите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване