06/18/12 16:01
(http://www.klassa.bg/)

Военните подариха 270 „златни“ декара на „София тех парк“

Земя с площ от 270 декара в непосредствена близост до „Арена Армеец“ ще бъде прехвърлена от Министерството на отбраната на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) за изграждането на проекта „София тех парк“. Това стана ясно в понеделник, когато на място бяха президентът Росен Плевнелиев и ресорните министри – Аню Ангелов и Делян Добрев.
Военните ще получат от икономическото ведомство около 5 милиона лева, което е много по-ниска цена от себестойността на парцела, като сумата трябва да покрие разходите по преместване на част от инфраструктурата на Съвместното командване на силите, която се намира в този район.
Технологичният парк ще се намира на „Цариградско шосе“ 111, като първият му етап трябва да бъде приключен до края на 2015 г. Финансирането за него ще струва 50 млн. евро, като средствата вече са осигурени по Оперативна програма „Конкурентоспособност“, съобщи икономическият министър Делян Добрев.
Началната фаза ще има за цел да се изгради комуникационната инфраструктура на парка, както и няколко сгради за обучение и научни лаборатории. Към района ще се подведе път в отбивката от „Цариградско шосе“. До тех парка ще има и автобусна спирка.
Съответното дружество с изпълнителен директор Елица Панайотова вече е регистрирано под името „София тех парк“ ЕАД с капитал от 3 млн. лв. Едноличен собственик на капитала е „Национална компания индустриални зони“ към МИЕТ.
По думите на Панайотова до края на годината ще се изработи график за работата по изграждане на новите обекти. В момента в района има изоставени сгради на военните и избуяла растителност. Директорката се надява към края на 2015 г. вече да функционират първите лаборатории и IT компании.
Най-вдъхновен по време на огледа в понеделник беше президентът Плевнелиев, който е един от моторите на проекта. „София тех парк“ е не по-малко важен от автомагистрала „Тракия“, заяви той. Според него новата технологичната зона трябва да стане механизъм за сътрудничество на всички, свързани с IT сектора – БАН, технически университети, други университети, бизнес организации, общини, НПО, изброи държавният глава.
Плевнелиев изрази надежда, че в тех парка ще се появи и първият български младеж иноватор, който ще предложи световнозначима идея в сферата на комуникационните технологии.
Важно е не просто да усвоим едни 50 млн. евро, важно е машинката да се завърти и проектът да заработи, обясни президентът.
На втория етап след 2015 г. военните трябва да отстъпят и останалите около 100 декара в района. Министърът на отбраната Аню Ангелов обаче изрази резерви в това отношение, тъй като там имало изключителни важни стратегически комуникации на армията и засега този парцел не бивало „да се пипа“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване