06/18/12 17:56
(http://www.klassa.bg/)

Египет вероятно ще има президент ислямист, военните вече ограничиха правомощията му

След двудневно гласуване във втория тур на президентската надпревара в Египет кандидатът на „Мюсюлмански братя“ Мохамед Мурси обяви своята победа, макар и опонентът му Ахмед Шафик да претендира за същото, предаде Ройтерс. Официалните резултати ще бъдат обявени в четвъртък, но по данни на агенцията Мурси е спечелил 52% срещу 48% за бившия премиер на Хосни Мубарак при около 50% избирателна активност. Мохамед Мурси, който представлява Партията на свободата и справедливостта, зад която стоят „Мюсюлмански братя“, ще е първият свободно избран президент след насилственото сваляне на Мубарак миналата година. Управляващият в момента Висш военен съвет обеща да му предаде мандата до 30 юни.
Съветът на генералите обаче промени временната конституция на страната, присвоявайки си законодателни права, след като решение на съда обяви парламента за нелегитимен и той се разпусна миналата седмица. Текстът на декларацията дава на Висшия военен съвет и правомощията да налага вето над новата конституция, която предстои да бъде написана, както и обвързва избирането на нов парламент с прилагането й. „Мюсюлмански братя“ в неделя определиха декларацията като „недействителна“. Според един от официалните представители на партията Есам ал Хадад тя реално изземва от президента всякаква реална власт. Това се случи, след като парламентът, доминиран от ислямистите, не успя да се споразумее за органа, който да подготви новата конституция, припомня Ройтерс. Според последни нареждания на военните тази задача ще се възложи на орган, посочен от тях. Независимо кой подготвя текста на новата конституция, тя ще трябва да бъде приета с референдум, а едва след това могат да се проведат и парламентарни избори. Анализатори коментират, че целият този процес ще отнеме поне пет месеца, а ситуацията на несигурност може да доубие туристическия бизнес в страната.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване