06/18/12 17:53
(http://www.klassa.bg/)

На швейцарците им омръзна от референдуми

Швейцарските гласоподаватели показаха, че вече имат достатъчно демократични права, и отхвърлиха решително предложението да се провеждат повече референдуми по международните споразумения, предаде АП.
Националистите в алпийската република искаха гласоподавателите да се произнасят всеки път когато правителството им подпише важно международно споразумение. Предложението им обаче не беше прието от нито един от 26-те кантона на страната. 75,2% от явилите се на референдума са отхвърлили предложението, избирателната активност бе 37,8%. За да бъде прието подобно предложение, то трябва да бъде одобрено както от мнозинството гласоподаватели, така и от мнозинството кантони. Повечето големи партии се противопоставиха на идеята, като заявиха, че тя може да доведе до блокиране на работата на политическата система с постоянни гласувания. Един от лозунгите преди вота беше “прекалено много демокрация убива демокрацията”. В Швейцария ежегодно се провеждат средно 6 национални референдума, без да се броят местните.
От групировката “Действие за независима и неутрална Швейцария”, която отправи предложението, заявиха, че искат народно допитване винаги когато страната се подчини на чуждестранен закон или съд, особено ако той включва ЕС. Швейцария не е част от 27-членния блок, но е обградена от страни от ЕС. Дясната Швейцарска народна партия бе единствената голяма партия, подкрепила предложението.
В момента се изискват 50 хиляди подписа, за да се проведе национален референдум за одобряване на нов закон или договор в Швейцария, която има население от около 7 милиона. 100 хиляди подписа са необходими, ако някой поиска внасяне на нов закон. На референдумите рядко участват повече от 40% от гласоподавателите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване