06/18/12 13:47
(http://www.klassa.bg/)

Населението на Земята тежи 287 милиона тона

Учени изчислиха за първи път общото тегло на земните жители. То е 287 млн. тона според данни на Лондонския институт за хигиена и тропическа медицина, цитирани от Би Би Си. Британските специалисти са съставили таблица на „най-леките“ и „най-тежките“ държави. На първо място са САЩ. Ако средното тегло на възрастен човек в останалите страни е 62 кг, то в САЩ то е доста по-високо – 80,7 кг.
В първата десетка на най-тежките страни са още Кувейт, Хърватия, Катар и Египет. Учените обясняват това с разпространението на автомобилния транспорт. Хората се придвижват все повече с колите си и в резултат на това пълнеят.
На дъното на класацията са Виетнам, Етиопия и Еритрея. И това не се обяснява с бедността, казват авторите на изследването. Като пример те дават Япония, където хората са слаби, но не и бедни. Теглото освен това се оказва, че не зависи от населеността на района. Така например жителите на Азия заемат 13% от тези 287 млн. тона, а в същото време там живее 61 % от населението на Земята.
Учените смятат проблема с наднорменото тегло за също толкова опасен, както климатичните промени. Защото ако населението в целия свят бе с наднормено тегло, като това на американците, това е все едно, че на Земята живеят още един милиард души със средно тегло. „Когато говорим за екологията, винаги подчертаваме, че населението на Земята се увеличава. Но проблемът не е в броя гърла, а в излишната телесна маса“, казва професор Йън Робъртс от екипа британски учени.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване